Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокуратурата се захвана с "Пикадили" заради неизплатени заплати

07 юли 2017, 13:47 часа • 1703 прочитания

Прокуратурата ще проверява затворилата вече търговска верига "Пикадили" заради множество жалби за неизплатени възнаграждения от страна на бивши служители на магазините, съобщава "Правен свят".

От Софийската градска прокуратура уточниха, че проверката е възложена на Главна дирекция "Национална полиция" на МВР. Тя трябва в едномесечен срок да установи дали има данни за извършени престъпления, включително финансови, данъчни или срещу осигурителната система. В хода на проверката от МВР ще разпитат управляващите и представляващи "Селект трейд", както и хората, които са водили счетоводството на "Пикадили". От НАП ще бъдат изискани данни за броя на осигурените с трудови договори, работили във веригата, за подавани декларации и дали са плащани осигуровки за всички работници на трудови договори.

Проверката започва по сигнал на инициативен комитет от бивши служители на веригата, която от 2015 г. се управлява от "Селект трейд" ЕООД. Те започнаха протести през март с искане за изплащане на заплати, тъй като някои от тях не бяха получавали парите си дори за ноември, 2016 година.

Прокуратурата е наредила да се изиска и информация от Главната инспекция по труда за това дали са извършвани проверки на "Селект трейд" и поиска заверени копия от актовете, с които са приключили.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес