Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Производители и търговци продължават войната заради Закона за защита на конкуренцията

13 май 2014, 19:22 часа • 16533 прочитания

Промените в Закона за защита на конкуренцията са опит да се наложат промени на пазара по непазарен начин. Нито ЕС, нито Световната банка, а и самият икономически министър Драгомир Стойнев изрази мнение, че тази норма ще бъде оборена като пречеща на конкуренцията. Това каза изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев в „Още от деня” по БНТ.

Виждате, че сега говорим вече за „пазарен натиск”, опонира Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите. Политиката на ниските цени доведе до политика на ниските доходи, смята тя. Промените в ЗЗК цели да има равнопоставеност на българския доставчик с чуждестранния доставчик, категорична е председателят на Асоциацията

От своя страна икономистът Емил Хърсев коментира, че не може на едно ниво да са фирми с история от по 100 години и от по 10. Нека колегите работят и да се разберат човешки.

В момента обаче доставната цена, на която търговските вериги получават български хляб например, е толкова ниска, че производителите спират да функционират. Съответно промените в ЗЗК ще прекратят това – ще спрат нелоялните търговски практики. Защото те ще важат както за търговските вериги, така и за производителите – да няма дъмпинг от позицията на по-силния, подчерта Кукушева.

Чисто концептуално не е ЗЗК мястото, където трябва да се правят поправки за нелоялните търговски практики. Най-удачно е промени да има в Търговския закон, което ще даде всеки спор за договорни отношения да отива в съда и да се решава там, каза Матеев. Всичко това – например обвързващи клаузи за граница на цената на продукта на производител, под която не може да предлага стоката си на друга верига, трябва да минава през съда, категоричен е той.

Какво означава поняието „значителна пазарна сила”? Това може да се интерпретира по много различен начин, изрази опасение Матеев. Това понятие вече е заменено – със „злоупотреба с пазарен натиск”, контрира Кукушева.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес