Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Продължаваме да плащаме на Русия за АЕЦ "Белене"

24 август 2023, 07:32 часа • 5226 прочитания

България продължава да плаща на Русия за оборудването за АЕЦ "Белене", макар че проектът вероятно никога няма да го има. Така в. "Сега" коментира вчерашно решение на Министерски съвет.

Решението е необходимо, защото иначе буквално трябва да изхвърлим реакторите. Според него, Националната електрическа компания (НЕК) ще може да продължи да извършва преконсервация на доставеното оборудване за блокове 1 и 2 на АЕЦ "Белене" под техническото ръководство на руския производител "Атомстройекспорт": Правителството даде "зелена светлина" на руския "Атомстройекспорт" за поддръжката на АЕЦ "Белене"

Колко струва тази поддръжка, официално не е ясно. Според различни твърдения на енергийни експерти, то е между 300 000 лв. и 115 млн. лв. годишно.

"Закупили сме парогенератори, корпус, компенсатори на обема, главни тръбопроводи. 300-400 000 лева на година струват охраната, съхраняването и техническото обслужване на оборудването. То се поддържа по международните стандарти на площадката в Белене, намазва се със специални смазки, пази се от пряк достъп на влага и светлина", обясни Иван Хиновски от Български енергиен форум в интервю за Нова телевизия.

Припомняме, че Украйна проявява интерес да купи реакторите за "Белене".

Иван Хиновски: Украйна има потенциала да си направи сама АЕЦ

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес