Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Приходна мобилизация: Путин отнема част от печалбите на големи компании, за да финансира войната

06 януари 2023, 16:16 часа • 6495 прочитания

Русия планира да изземе повече пари от някои производители на суровини и държавни компании и така да съкрати разходите за отбрана, тъй като войната в Украйна излиза все по-скъпо на президента Владимир Путин.

Предложенията включват по-високи дивиденти от държавните компании и "еднократно плащане" от производителите на торове и въглища, съгласно инструкциите, издадени на длъжностни лица от министър-председателя Михаил Мишустин в средата на декември. Те бяха цитирани от Bloomberg на 6 януари.

В правителствената заповед това усилие се нарича част от "приходна мобилизация". Мишустин разпорежда да се направят допълнителни разходи в размер на 175 млрд. рубли (2,4 млрд. долара) за преселване на 100 000 души от Херсон в Русия, което очевидно е признание, че Кремъл няма голяма надежда да си върне частите от южния украински регион, изоставени от руснаците през ноември.

Бюджетът на Русия е все по-ограничен, тъй като войната на Путин продължава вече почти 11 месеца, а икономиката се свива под въздействието на мащабните санкции на САЩ и Европа. Дивидентите , платени от "Газпром", вече помогнаха за задържане на фискалния излишък в края на миналата година, но след това тежките ангажименти за разходи през декември вероятно са вкарали Русия в дефицит.

Към момента все още не е решено какъв да бъде размерът на т.нар. "данък война". Това ще зависи от окончателния анализ на бюджетните показатели за цялата 2022 г., става ясно от източниците на Bloomberg. Те твърдят, че правителството ще се опита да изисква дивидент в размер на повече от 50% от чистата печалба на държавните компании, където това е възможно. В края на 2022 г. Владимир Путин обяви, че армията може да разчита на неограничено финансиране по време на войната.

В заповедта на Мишустин се разпорежда и "оптимизация" на бюджетните разходи извън сферите на сигурността и отбраната, която трябва да спести най-малко 150 млрд. рубли на държавата.

Министерството на финансите очаква 2% бюджетен дефицит както през 2022, така и през 2023 г. Бюджетните разходи за изминалата година са стигнали до повече от 30 трилиона рубли.

ОЩЕ: 11-те олигарси на Путин, които ЕС отказва да санкционира

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес