Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Приходите на Саудитска Арабия от петрол са на ниво, невиждано от три години

24 октомври 2024, 14:01 часа • 1062 прочитания

Приходите на Саудитска Арабия от износ на петрол се сринаха до най-ниското си ниво от повече от три години, тъй като бавният растеж на търсенето натежава върху цените на важната енергийна суровина, предаде Блумбърг.

Спад до 17,4 млрд. долара

Приходите от продажбата на суров петрол и рафинирани продукти са спаднали до 17,4 млрд. долара през август, което е намаление с 6% спрямо предходния месец, според държавната статистическа агенция на страната. Това е най-ниското ниво на месечни приходи от юни 2021 г. насам.

Още: Ударите в Близкия изток и новина от САЩ доведоха до обрат при цената на петрола

Икономиката на Саудитска Арабия все още до голяма степен зависи от приходите от петрол за растежа си, още повече сега, когато страната се е заела с амбициозен план за разширяване на своите технологии, туризъм и производствени индустрии. Огромните инвестиции, необходими за реализиране на плана на престолонаследника Мохамед бин Салман за трансформиране на икономиката, разчитат на приходите от петрол за финансиране на инициативи, насочени към намаляване на зависимостта от приходи от продажбите на въглеводороди.

Това усилие беше усложнено от падащите цени на петрола и по-ниското производство. Петролът Брент, който се използва като глобален бенчмарк, се понижи с около 1% от началото на годината досега и се търгува 75 долара за барел. Растежът на потреблението на петрол е бавен, особено в Китай, който един от най-важните пазари, докато новите доставки от страни като САЩ - сега най-големият производител в света - изпреварват растежа на търсенето и натежават върху цените.

Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, известни като ОПЕК +, ограничиха производството, за да подкрепят пазара и цените на черното злато. Това ограничи количеството суров петрол, което Саудитска Арабия, лидерът на алианса, може да продаде. Групата ОПЕК + е настроена да отмени някои от тези съкращения на добивите през декември, въпреки че оставя отворена вратата за запазване на тези ограничения, ако е необходимо, за да се избегне свръхпредлагане.

На саудитските принцове им свърши търпението и подготвят удар срещу Путин

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес