Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При слухове за бъдеща продажба: Кабинетът опитал да смени държавния представител в "Лукойл Нефтохим"

27 септември 2024, 18:05 часа • 994 прочитания

За предстояща смяна на представителя на държавата в "Лукойл Нефтохим" алармира бившият депутат от ПП-ДБ и едно от основните лица на "Да, България" Ивайло Мирчев. Той обвързва този ход на служебното правителство с бъдещата продажба на бургаската рафинерия.

Оказва се, че енергийният министър от служебния кабинет Владимир Малинов е поискал смяна на Бойко Ницов с Цветан Цирков - това е гласувано на заседание на акционерите на "Лукойл Нефтохим Бургас", но в крайна сметка Агенцията по вписванията е отказала да впише Ницов.

Проверка в Търговския регистър показва, че Бойко Ницов все още е член на Надзорния съвет.

"На състоялото се на 17.09.2024 г. заседание на общото събрание не е бил представен 100% от капитала на акционерното дружество, поради което разглеждането на въпроси, невключени в дневния ред, е в противоречие с разпоредбата на чл. 231, ал. 1 от Търговския закон", се казва в мотивите към отказа на Агенция по вписванията, цитиран от economic.bg.

Още: Илиян Василев: Една от причините за хаоса е вървящата зад кадър сделка за рафинерията в Бургас

Защо и с кого държавата се канеше да смени представителя си в "Лукойл"?

"Рафинерията на "Лукойл" в Бургас се продава. Изненадващо, правителството е решило да смени представителя на държавата в нея. Сегашният (Бойко Ницов) е професионалист с безупречна репутация, назначен от нас, въпреки огромната съпротива от различни влиятелни проруски кръгове. Правителството опитва да го замени с нов, за да се гарантира, че бъдещата сделка (най-вероятно с бизнес група близка до Путин и Орбан) ще мине безпроблемно, без много шум и собствеността ще бъде прехвърлена в "правилните ръце"", твърди Мирчев в своя публикация във Facebook на 27 септември.

Снимка: "Лукойл Нефтохим Бургас"

Бившият ни посланик в Русия и енергиен експерт Илиян Василев внася повече разяснения. Според него документи, внесени в Търговския регистър, разкриват, че служебният министър на енергетиката Владимир Малинов иска настоящият представител на държавата в Надзорния съвет Бойко Ницов да бъде заменен от Цветан Цирков.

Още: Мащабната проверка в "Лукойл Нефтохим" и износът на горива за Украйна: Главчев отговори

Той публикува и документ с дата 16 септември 2024 г., с който Малинов се обръща до председателя на Управителния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД Евгени Маняхин и пише: „Във връзка с обявената покана за свикване на Редовно годишно общо събрание на акционерите на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, насрочено за провеждане на 17 септември 2024 г., Ви предоставям информация за направен от Министерство на енергетиката избор на представител на държавата в Надзорния съвет (НС) на дружеството, с молба за включване в дневния ред, със следното предложение за проект на решение: Освобождава от състава на НС Бойко Маринов Ницов (...) и избира Цветан Петров Цирков за член на Надзорния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД“.

Цирков е дългогодишен служител в Министерство на икономиката и индустрията в отдел „Публични предприятия“.

Бойко Ницов беше избран за член на Надзорния съвет преди година след конкурсна процедура от редовното правителство "Денков-Габриел".

"В Нефтохим назряват събития - и вместо да задържат топ експерт в бизнеса като Ницов, те слагат калинка. Това е всичко, което трябва да знаете за пеевското служебно правителство", пише Илиян Василев. "И премиерът, и президентът са предупредени. Нещата в рафинерията загрубяват. Цялата работа, извършена от правителството на Денков, по усилване на капацитета на държавата да реагира на кризи, да сключи договори за доставки и осигури финансиране в извънредни ситуации, да изгради капацитет - управленски и институционален - отива в "коша"", смята той.

Илиян Василев намеква, че рокадата има връзка с "назряващи събития", но не уточнява какви са те.

"Всичко това не е в интерес на България", допълва Ивайло Мирчев. "Представителят на държавата не трябва да бъде сменян, а обществото трябва да има пълната информация за случващото се в рафинерията - от това какъв петрол се преработва, до собствеността и капиталите зад новия купувач".

В крайна сметка до промяна не се стига на този етап.

Още: Продажба на "Лукойл Нефтохим": Източник на френските служби заговори

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес