Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При по-скъп газ от руския, държавата да плаща разликата, поиска бизнесът

05 май 2022, 21:17 часа • 5370 прочитания

Ако природният газ от алтернативните доставки е по-скъп от руския по цената от формулата с “Газпром”, държавата да плаща разликата. Това са поискали работодателите и синдикатите при над двучасовата си среща с премиера Кирил Петков.

Министър-председателят заяви, че каква ще е цената, ще стане ясно след седмица, той се надява тя да е същата. Петков обяви още, че компенсациите за бизнеса за скъпия ток ще се плащат и през месец май, но пак следващата седмица щяло да стане ясно какви ще са праговете.

Бизнесът е поискал долният праг да е прогнозната цена, определена от КЕВР и да няма горен таван. Добри Митрев, ротационен председател на организациите на работодателите и председател на БСК, заяви, че става въпрос за спасявянето на българската икономика, за намаляване на темповете за растеж на стоките и услугите, да се запазят работните места. Вицепремиерът и министърът на икономиката Корнелия Нинова беше конкретна - спирането на природния газ засяга 30 000 фирми и 250 000 работни места.

На срещата е говорено и България да поиска ембаргото върху вноса на руски петрол да не се отнася за страната ни, както и за премахване на акциза върху горивата, съобщи още вицепремиерът.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес