Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

През август става ясно дали родните банки са преминали стрес тестовете

19 януари 2016, 16:11 часа • 3135 прочитания

Краят на проверката на банковите активи ще бъде в края на юни и началото на юли. Стрес тестовете на банките ще използват оценката на активите и резултатите от тях ще бъдат ясни през август. Очакваме те да потвърдят, че банковата ни система е стабилна. Това заяви гуверньорът на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев (на снимката) на ежегодната среща на бизнеса с правителството, предаде Expert.bg.

Негова реплика, че стрес тестовете са събитието на годината провокира задочен спор с изпълнителния директор на „Сибанк“ и председател на банковата асоциация Петър Андронов, според когото такъв начин на мислене е опасен. „Оценката на активите се приема като някаква магия, а не трябва да е така. Та се старае да е обективна, но в нея има стотици субективни допускания. Далеч по-важно е да се изчистят неразумните практики на банкиране. Банковият надзор в момента има нужда от тишина, трябва ни усещане за сигурност за стабилност“, заяви Андронов. След което Радев уточни, че БНБ работи за прегледът на активите да е събитие само за банковата система, но не и за бизнеса и домакинствата.

Попитан какво ще се случи, ако някоя банка не премина теста, управителят на централната банка каза, че има възможности проблемът да се реши по пазарен начин. Какво още коментираха Радев и Андронов прочетете в Expert.bg.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес