Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предупреждения за бури: Проблемите пред износа на енергия от САЩ

19 август 2024, 07:30 часа • 2406 прочитания

Западноевропейските страни не са имали причина да наблюдават толкова внимателно сезона на ураганите в Мексиканския залив от 17-ти век, когато галеони, натоварени с ограбени съкровища, потъват един след друг с невероятна лекота, припомня Foreign Policy.

Сезонът на мощните урагани в Мексиканския залив, а точно това се очаква тази година, винаги е тревожна новина за нефтената и газовата индустрия на САЩ. По-голямата част от федералния добив на петрол се пада на водите на Персийския залив, но лъвският дял от капацитета за рафиниране на петрол на страната е съсредоточен по бреговете на Мексиканския залив и жестоките бури обещават сериозни проблеми. Но сега бурите и свързаният с тях хаос добавиха още една причина за безпокойство: САЩ също са най-големият износител на втечнен природен газ (LNG) в света и повечето от техните заводи за охлаждане са разположени точно в зоната на ураганите.

Зависимостта от САЩ

Както Западна Европа, заради войната в Украйна, така и Източна Азия, поради нарастващото търсене на енергия, стават все по-зависими от американските доставки на втечнен природен газ през последните години. Още: Спорен газов проект в Северно море получи зелена светлина

В краткосрочен план, ако прогнозите за мощни урагани се сбъднат, значителни обеми LNG могат да бъдат изложени на риск: дори сравнително слабият ураган Берил, който удари американското крайбрежие, прекъсна работата на завод за няколко седмици. И големият въпрос в дългосрочен план е каква позиция би заела евентуалната бъдеща администрация на Камала Харис по отношение на износа на изкопаеми горива от САЩ, особено природен газ, който се превърна в политически гръмоотвод за администрацията на Байдън тази година.

Американската метеорологична асоциация уверено прогнозира много по-натоварен от обичайния сезон на бури, като се очакват общо от 4 до 7 големи урагана. Официално сезонът на бурите продължава от 1 юни до 30 ноември. Зад него стои комбинация от природни явления: Ел Ниньо, рекордно високи температури на океана и мощния западноафрикански мусон.

Проблемът се крие във факта, че до 90% от капацитета на LNG в САЩ е уязвим на прекъсвания при буря - това е 10 милиарда кубически фута потенциал за износ на ден, според енергийната консултантска компания ClearView Energy Partners. За сравнение, това е повече, отколкото внасят Китай или Япония, най-големите вносители на LNG в света.

Тези прекъсвания, особено ако се появят през най-горещата част от лятото, могат да бъдат голям проблем за Европа и Азия, обясни управляващият директор на ClearView Кевин Бук, а и двата региона вече са изправени пред страничните ефекти на други прекъсвания на енергоносителите - особено в Червено море и, ако военните действия между Израел и Иран ескалират още повече, Ормузкият пролив скоро ще бъде добавен към тях. И накрая, обемът на прекъснатите доставки може да бъде дори по-висок, отколкото на хартия: заводите за LNG обикновено работят над така наречения номинален капацитет и в резултат на това дори повече товари могат да бъдат изложени на риск. Още: Русия изпревари САЩ като водещ доставчик на втечнен газ за Европа

За Европа проблемът ще продължи да бъде разрешим, въпреки че американският LNG се превърна във втория най-важен източник на гориво за Европейския съюз, на второ място след газа от Норвегия.

Първо, Европа последователно изоставя природния газ от началото на руската война в Украйна и общото потребление на природен газ е намаляло с приблизително 20% от началото на военните действия. LNG съставлява по-голямата част от пая, но от друга страна, целият пай постепенно се свива и дори износът на САЩ намалява тази година.

Второ, търсенето на газ в Европа е най-високо през по-студените месеци. Лятото е период на слабо търсене, когато страните се запасяват за следващата зима, но този път хранилищата вече са пълни.

Краткосрочните перспективи за износ на природен газ от Съединените щати са много по-важен въпрос за Азия, която тази година е основният фактор за растежа на глобалното търсене на газ, лакомо поглъщайки американски товари, предназначени преди това за други дестинации. Например, в сравнение с 2022 г., износът на LNG от САЩ през първите 5 месеца на годината се е утроил за Китай и е скочил повече от 60% за Япония. Още: Голяма германска компания окончателно приключи с "Газпром"

След затоплянето на океаните, една от причините за повишената честота на ураганите, летният скок в търсенето на газ в Азия също може поне отчасти да се дължи на изменението на климата. Индия, Китай и Япония се борят с рекордни горещини, тъй като хората включват климатиците си по-често и следователно търсенето на гориво за производство на електричество нараства. Това е една от причините, поради които дори краткосрочните смущения могат да бъдат проблематични: съкращенията на доставките допълнително ще надуят вече високите цени на LNG, което от своя страна ще действа като спирачка за растежа на Източна Азия.

Дотогава обаче купувачите на американски енергиен износ може да имат ново главоболие: самото бъдеще на Вашингтон като глобален енергиен експортен център може да е под въпрос.

Тази година, за да успокои гласоподавателите, разтревожени от климатичните злополуки и недоверчиви към всички изкопаеми горива, администрацията на Байдън спря издаването на разрешения за бъдещи проекти за LNG в САЩ. Въпреки че този ход не оказа влияние върху настоящите потоци или потенциала за износ, който вече е в процес на разработка, той разтревожи клиентите на САЩ в Азия и Европа почти повече, отколкото обиди републиканците в щатите, произвеждащи газ и петрол. Още: Европа преговаря за транзит на азерски газ през Украйна

Бъдещето след изборите

Съд в Луизиана сложи край на кратката пауза относно LNG с решение от юли, но въпреки това администрацията на Байдън и нейните наследници все още имат почти пълна свобода на действие да решават кои проекти са зелени и кои не. Сега, след като Камала Харис стана кандидат за президент на Демократическата партия, виждаме подновен контрол върху нейните позиции по енергийните въпроси, пише Foreign Policy.

Харис първоначално беше против фракинга, но след това внезапно промени решението си. По време на кратката си кампания през 2019 г. тя призова това да бъде забранено, след което бързо обърна курса. Като вицепрезидент на Байдън тя подкрепи технологията за петролни полета, която превърна Съединените щати в най-големия производител в света. (Това обаче не попречи на опонента ѝ, бившия президент Доналд Тръмп, да я критикува за предишните й възгледи.)

Като се има предвид репутацията на Харис като открит защитник на зеления преход и чистата енергия в администрацията на Байдън (където тя рекламираше електрически превозни средства и се застъпваше за спиране на по-нататъшното производство на втечнен природен газ), да не говорим за критиките ѝ към компаниите за изкопаеми горива като сенатор от Калифорния, има много опасения относно бъдещата ѝ енергийна политика. Още: Доставките на втечнен природен газ в ЕС удариха 7-месечно дъно

САЩ превърнаха ролята си на водещ износител на енергия в света в икономически катализатор у дома, геополитическа разменна монета в чужбина и потенциална уязвимост. През следващите 100 дни ще има много възможности да се тества силата на тази позиция.

Автор: Кийт Джонсън

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес