Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предложение: Закриват предприятието, управляващо язовирите - ето какво е бъдещето му

16 ноември 2023, 15:37 часа • 16151 прочитания

Проект за промяна в Закона за водите предвижда преобразуване на Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“ (ДПУСЯ) в административна структура – Изпълнителна агенция за управление и стопанисване на язовири.

Прекратяването на предприятието ще стане без ликвидация, със заличаване от Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел като държавно предприятие. Предложението за изменение е на Министерството на икономиката и индустрията и е обект на обществени консултации.

Още: Министърът на икономиката: Стотици милиони за ремонт на язовири са изхарчени непрозрачно

Целта на предприятието

Държавното предприятие е създадено през 2018 г. с цел да осъществява комплексно управление на язовирите публична и частна държавна собственост, включително и язовирите, чиято собственост общините са прехвърлили безвъзмездно на държавата. То бе сформирано, за да поддържа язовирните стени и съоръженията към тях в изправност.

Още: Топ 10 на най-големите язовири в България

Снимка: Actualno.com

Защо става агенция?

Предприятието ще се преобразува в агенция, защото осъществява предимно публични функции и политики, най-общо насочени към управление, обслужване и поддръжка на публична инфраструктура, което не е свързано с упражняване на стопанска дейност или осъществяване на печалба.

Справка в Търговския регистър сочи, че държавното предприятие от 2019 г. се ръководи от Цако Бънчев – изпълнителен директор. В Управителния му съвет за последно през септември месец т. г. е направена промяна.  

Още: Кога ще е готов яз. „Луда Яна“? Строителството му вече се финансира само от държавата

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес