Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пред ЕП Горанов се учуди, че има информации за проблеми в българската банкова система

12 юли 2018, 11:30 часа • 4564 прочитания

Не знам откъде идват информациите за проблеми в българската банкова система. Бяха направени стрес тестове, които не показаха проблеми. МВФ и Световната банка също направиха оценка на българската финансова система и не бяха открити проблеми. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов пред членовете на Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент. Горанов представи резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС.

Финансовият ни министър беше категоричен, че искането България да влезе първо в Банковия съюз на ЕС и едва след това в еврозоната е направено заради съмнения относно стабилността на българската финансова система. Той беше изрично попитан за това, като беше посочен фалитът на КТБ, както и препоръките на БНБ след стрес тестовете към три банки (вижте ТУК кои) да увеличат капиталовите си буфери и да намалят рисковите си експозиции. Финансовият ни министър каза, че не бива да се повтаря ситуацията за Шенген и е важно да няма неформални аргументи, че не сме третирани равно. Изчакваме позиция дали трябва едновременно да влезем в ERM II и в Банковия съюз, уточни той.

Българското председателство и структурата на еврозоната

Вярвам, че по-силна еврозона означава и по-силна Европа, подчерта Горанов, който обаче обяви, че не вижда смисъл от френското предложение за общ бюджет на еврозоната. Финансовият министър сподели още, че не е оптимист, че ЕС ще приеме Многогодишната финансова рамка (МФР) в рамките на мандата на този Европейски парламент, който изтича през май 2019

Една от най-големите заслуги на България по време на председателството на Европейския съвет е било "разрязването на възела" на банковите реформи, отчете още Горанов пред депутатите от парламентарната комисия.

Той посочи, че в началото на годината е имало спорове как точно да се подходи дали първо да бъдат намалени рисковете. С подкрепата на Франция и Германия този въпрос е решен, каза финансовият минитър. Той не очаква и споразумение по отношение на данъчните досиета, особено за корпоративната данъчна основа и критикува практиката отделни държави да блокират решения, за да наложат свои мнения. Според Горанов широка данъчна основа с ниска ставка ще бъде добър стимул за повишаване на конкурентоспособността на европейската икономика и допълни, че в много страни има нужда от опростяване на данъчните системи.

Българският финансов министър отчете още работата на българското председателство по няколко досиета, сред които за косвеното данъчно облагане (минималната ставка на ДДС), подкрепата за малките и средните предприятия, цифровата икономика и т.н.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес