Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правителството се отказа от скандалния ремонт на Зимния дворец, даде парите на Пеевски

30 март 2016, 15:10 часа • 3599 прочитания

Реконструкция на Зимния дворец в София няма да се прави, защото правителството пренасочи предвидените 35 милиона лева за довършването на залата "Арена Бургас".

"През изминалите години проектът за Зимния дворец в столицата не е реализиран поради възникнали административни процедури и производства", е мнението на министрите. "В резултат на това предоставените средства са вложени по банкови сметки на "Академика 2011" и не могат да бъдат използвани за друга цел. Целесъобразно решение в създадената ситуация е средствата да бъдат инвестирани в алтернативен значим проект", пише още в становището на кабинета.

Скандалът с ремонта на Зимния дворец избухна, след като се разбра, че на 18 август 2014 г. "Академика 2011" ЕАД - дружество с принципал Министерство на младежта и спорта - е взел решение за възлагане на първата поръчка на кандидата, предложил най-високата цена за изпълнение - Обединение "София спорт", в което влизат "Главболгарстрой" (ГБС) и проектантското бюро "Фор райс" ООД.

Така, ако изпълнението на решението не беше спряно, държавата щеше да плати само за ремонт предложената от Обединение "София спорт" цена - 40 744 982,70 лева. Сумата е приблизително половината от цената за построяването на "Арена Армеец", за която също имаше сериозни съмнения за силно завишени разходи. "Арена Армеец" има 12 000 места, а Зимният дворец - 2500. Въпреки че реконструкцията на Двореца предвижда и разширяването му, е трудно обяснимо как цената е 45% от парите, дадени за построяването на новата, много по-модерна и голяма "Арена Армеец". Тогава служебният министър на спорта Евгения Раданова уволни ръководството на "Академика 2011". Впоследствие екипът на министър Красен Кралев довърши съдебната битка за отмяната на поръчката.

Втората поръчка за 35 милиона лева с ДДС, колкото пари беше предоставило правителството на Пламен Орешарски на държавното дружество "Академика 2011" през 2014 г., беше спряна по изричното нареждане на Бойко Борисов през февруари тази година в разгара на голямото прекратяване на процедури за обществени поръчки за милиони левове.

С днешното решение на кабинета "Академика 2011" ще придобие бургаската зала и ще я управлява.

"Ползите за него от участие в проекта са свързани с придобиване на собственост върху спортното съоръжение, както и последващото негово управление. Тези цели кореспондират с провежданата от Министерство на младежта и спорта единна държавна политика в областта на младежта, спорта и социалния туризъм", се казва в решението на правителството.

Интерес буди обаче и това, че избраният строител на залата в Бургас е консорциум, който включва и "Водстрой 98", която, според публикации, е свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски. Фирмата участва в консорциума "Дворана" с "Понстройинжинеринг", който спечели поръчката за ремонта на залата пред 2014 г.

"Общината е осигурила началното финансиране на проекта, след което неговото реализиране е спряно поради необходимост от дофинансиране и търсене на подходящ партньор за управление на проекта", уточняват от правителството.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес