Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Потребителите на ток имат два месеца да си изберат нов доставчик на електроенергия

29 юни 2020, 07:30 часа • 4043 прочитания

Около 300 000 фирми и организации у нас имат право да излязат на свободния пазар за потребление на електроенергия. Ако не го направят до 10.09.20 г. ще останат към досегашния си. Сред обектите, които могат да сменят доставчика си, са кафенета, ресторанти, търговски пунктове за бързо хранене, фризьори, дори детски градини и всички небитови потребители, съобщава "24 часа Пловдив".

Изданието отбелязва, че от 01.10.20 г. енергоснабдителните дружества спират да продават ток на регулираните цени. Новото изискване е вписано, като промяна в Закона за енергетиката, обнародван в петък (26.06.20 г.). Дава се възможност на крайните потребители, все пак, ако не успеят да намерят нов снабдител за времето от два месеца и половина, да останат към досегашния си за срок до 30.06.21 г. Токът обаче вече ще им се продава с типови договори на пазарни цени, вместо на регулирани.

Енергодружествата в България - ЧЕЗ, “Енерго-Про” и ЕВН - от своя страна, са задължени до 27.07.20 г. да уведомят потребителите си, като им изпратят известия, че спират доставките от 01.10.20 г. Задължение на снабдителите на електроенергия е и да публикуват на интернет сайтовете си списъци с небитовите си клиенти. Целта е да бъдат улеснени търговците, които ще отправят оферти.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес