Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поправената поръчка за ремонта пред НДК - на още по-висока цена

23 март 2016, 07:30 часа • 3739 прочитания

Подозренията, че спирането на обществените поръчки беше чист пиар, изглежда се потвърждават, тъй като две от спрените вече поръчки са пуснати при същите или при още по-съмнителни условия. Това се случва в общини, управлявани от ГЕРБ - София и Варна.

В София ремонтът на площада около НДК е на път да бие всички рекорди заради постоянното си поскъпване. Насред кампанията на Борисов за отменяне на поръчки, Столичната община спря търга си за ремонт на площада пред НДК с мотива, че има само един кандидат. Тогава стойността на ремонта бе 2,4 млн. лв. Месец по-късно същият ремонт вече е драстично по-скъп - с прогнозна стойност 6 млн. лв. От тях половината са за основните дейности, а за другата половина от парите е записано, че общината може да ги даде на същата фирма по своя преценка, ако са необходими допълнителни дейности, пише в. "Сега".

Според новата поръчка площадното пространство пред НДК е 12 500 кв. метра и трябва да е ремонтирано до края на септември. Ще бъдат подменени настилката, бордюрите, стъпалата. Общината обаче сама ще осигури плочките за смяната, а от фирмата се иска само доставка и монтаж. Фонтанът с топките и стълбищата към подлеза на НДК ще имат нови парапети и осветление. Изградена трябва да е и дренажна система за зелени площи, както и хидроизолацията под целия площад. Освен това в цената е предвидено и изграждане на две пешеходни пътеки - на бул. "Фритьоф Нансен" с кръстовището с бул. "Васил Левски" и на бул. "Витоша" с кръстовището с бул. "Скобелев", както и перони на трамвайната спирка.

Цената от до 6 млн. лева едва ли кореспондира на мотивите, с които беше спряна поръчката - "с цел осигуряване на добра конкурентна среда чрез предоставяне на възможност на повече заинтересовани лица да участват в процедурата и евентуално да бъдат получени повече и по-изгодни офертни предложения". Интересен факт е и, че в началото на седмицата - на 21 март, "Констръкшън Ентърпрайсис" ЕООД е подала жалба пред КЗК относно обществена поръчка с наименование "Доставка на плочи от гранит и други гранитни елементи за настилки в обекти от зелената система на Столична община". Фирмата е отстранена от надпреварата, защото предоставените от нея мостри не съответствали на изисквания от Столична община цвят. Поръчката е спечелена от консорциум "Панов - тийм", като предложената цена е от 2,425 млн. лева.

Отново е пусната и поръчката за пречиствателната станция в курорта "Златни пясъци" на община Варна. При нея стойността не е променена - прогнозната цена е 25 млн. лв. Точно тази поръчка даде финансовият министър Владислав Горанов като пример, че искат всички големи поръчки, които биха представлявали широк обществен интерес, да се повторят по новоприетия Закон за обществените поръчки. Законът влиза в сила на 15 април.

Съоръжението се прави по европейски проект, срокът е 29 месеца и кметството я възобнови бързо, за да не изтърве графиците. "Не можем да правим промяна в стойността, тъй като тя е одобрена от управляващия орган на оперативна програма "Околна среда" с одобрен идеен проект и окончателен доклад за първия етап. Има изготвена план сметка с одобрени показатели", заяви чрез пресцентъра на общината Златка Танева, ръководител на проекта за строителството на станцията. От Община Варна обясниха след намесата на Борисов, че в конкурсната документация е имало разминаване по отношение на изискванията за минимално съдържание на сухо вещество в утайката - на едно място параметърът бил 20%, на друго 22%. "Това изискване пряко влияе на единия от критериите, които възложителят е заложил като показател в методиката за оценка", обясни кметството и уеднакви документите. 

"Не искам никакво съмнение, че нещо не е както трябва, грам съмнение не искам. Много ясни, прозрачни правила! Да отпадне всякакъв дебат дали е защитен общественият интерес и публичните средства! Това е към всички. Ако трябва - повече медии, повече публичност, но да се знае всеки лев, че е отишъл за това, което трябва", каза Борисов, когато нареди спирането на първите поръчки.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес