Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подуправител на БНБ си взел парите от КТБ, от над месец Actualno.com не получава отговори от БНБ

13 март 2015, 10:51 часа • 16972 прочитания

Подуправителят на дирекция „Банков надзор” на БНБ Нели Кордовска е успяла да изтегли парите си от Корпоративна търговска банка буквално преди КТБ да бъде поставена под специален надзор. Това потвърди в сутрешния блок на bTV председателят на Бюджетната комисия г-жа Менда Стоянова.

Г-жа Кордовска явно е имала вътрешна информация, каза Стоянова. И подчерта изрично, че има и други директори на БНБ, които имат банкови сметки в КТБ, но нито един друг не е изтеглил парите си.

На 9 февруари тази година Actualno.com изпрати няколко въпроса до пресцентъра на БНБ във връзка с точно тази информация – че в 17:10 часа на 19 юни, 2014 година, г-жа Кордовска е изтеглила 64 хил. евро лични средства от Корпоративна търговска банка. Въпросите бяха следните: вярно ли е, че г-жа Нели Кордовска е изтеглила извън работно време на 19 юни, 2014 година влог от 64 хил. евро от Корпоративна търговска банка - т.е. няколко часа преди КТБ да бъде поставена под специален надзор от БНБ? Ще има ли реакция спрямо г-н Мирослав Иванов, който публикува твърдението в блога си „Финансови смислици” - лъжа ли е то или истина? Сезирана ли е прокуратурата и има ли разследване - срещу г-жа Кордовска, срещу г-н Иванов за клевета или и срещу двамата? От тази дата насам отговор няма, въпреки че пресцентърът на БНБ потвърди за получаването на въпросите.

Днес Actualno.com се свърза с г-н Александър Урумов, който е началник на пресцентъра на БНБ. На молба да ни потвърди информацията, изнесена от г-жа Стоянова, той ни прехвърли към пресцентъра на БНБ. Там никой не вдигна телефона – както се случва от 11 март тази година насам. Дотогава, при запитване кога ще има отговор на изпратените по мейл въпроси за г-жа Кордовска, от пресцентъра ни уверяваха, че се работи, но има консултация с други отдели, а те са много натоварени.

Законовата рамка

Actualno.com се свърза с юрист, занимаващ се с финансово право, който помоли името му да не бъде цитирано. Той ни насочи какви биха били евентуално последствията за г-жа Кордовска, ако е имала вътрешна информация и затова е изтеглила парите си. Припомняме, че официално не е ясна точната сума, защото нито Кордовска, нито друг оторизиран орган – прокуратура, КТБ, БНБ, е дал потвърждение.

Според член 10 на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси „лице, заемащо публична длъжност, няма право да използва или да разрешава използването в частен интерес на информация, получена при изпълнението на правомощията или задълженията му по служба, докато заема длъжността и една година след напускането, освен ако в специален закон е предвидено друго”. Освен това, според член 35 на същия закон „лице, заемащо публична длъжност, което наруши разпоредба на глава втора от закона, се наказва с глоба в размер от 5000 до 7000 лв”. Глава втора на закона обхваща членовете от номер 5 до номер 11. В член 10, алинея 1 четем: „Лице, заемащо публична длъжност, няма право да използва или да разрешава използването в частен интерес на информация, получена при изпълнението на правомощията или задълженията му по служба, докато заема длъжността и една година след напускането, освен ако в специален закон е предвидено друго”.

Юристът, чието име Actualno.com пое ангажимент да не разкрива, посочи, че изрично трябва да бъде доказано, че действията на г-жа Кордовска – изтеглянето на парите ѝ, имат отношение към поставения банков надзор. С други думи, тъй като КТБ сама поиска поставяне под специален надзор от БНБ, трябва да се докаже, че г-жа Кордовска е знаела за това искане и затова е отишла да изтегли парите си.

Как е в САЩ?

Actualno.com изпрати въпрос до Комисията по ценни книжа и борси (SEC) на Съединените американски щати, в който попита какво би се случило, ако член на Федералния резерв (ФЕД) изтегли лични пари от банка под юрисдикцията на ФЕД както и дали има такъв случай в историята на САЩ. В рамките на три дни от SEC върнаха отговор, в който уточниха, че това е въпрос от криминално естество и е добре да се консултираме с американското правосъдно министерство, което възнамеряваме да направим.  От SEC ни изпратиха пълна статистика на случаи на наказани за търговия с вътрешна информация в САЩ. В предстоящи публикации ще запознаваме читателите си с най-значимите през годините, както и какво наказание е наложила SEC.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес