Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По-евтино парно за Нова година

02 ноември 2012, 07:42 часа • 6075 прочитания

Парното ще поевтинее от Нова година, ако в новия директен договор за доставка на газ от Русия, бъде записана по-ниска цена. Това стана ясно от думите на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Той заедно с министъра на икономиката Делян Добрев изразиха надежда, че от 1 януари 2013 г. руският газ ще идва в България при по-благоприятни условия, предаде Стандарт нюз.

"В момента, в който имаме по-ниска цена, веднага ще намалим цените на топлофикациите", каза  Семерджиев. С колко обаче все още не е ясно. Трябва да се види каква ще е цената на синьото гориво и какво ще бъде финансовото състояние на топлофикациите, което по принцип не е розово, каза още шефът на ДКЕВР.

В близко бъдеще хората на централно парно може да забравят за изравнителните сметки и да минат на месечен отчет на топломерите. Това ще стане с промяна в закона, която да задължи топлинните счетоводители да засичат потреблението всеки месец във всички топлофицирани градове у нас.

"Готов съм да вкарам такова предложение, но преди това трябва да има и обществена дискусия", заяви  зам.-шефът на икономическата комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Диан Червенкондев. Отчитането на парното всеки месец е подходящо за условията в страната, смята и Семерджиев. Той обаче е за това хората да имат право на избор. Според управителя на най-големия топлинен счетоводител "Техем" Милена Стоянова това ще стане много трудно в София, ако не се въведе задължението всички топломери да са с дистанционен отчет.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес