Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Планиран ремонт, но газът в България поскъпва

01 август 2024, 13:50 часа • 844 прочитания

Голямата причина за увеличението на цената на газа през август с 4,5% спрямо юли е ежегодният планов ремонт на Трансадриатическия газопровод (ТАП) от 5 до 11 август. Отделно, има по-малко заявени количества газ през отпускарския август, заради което поскъпването не е 5,7%, както първоначално искаше "Булгаргаз", но после ревизира. Увеличението на цената беше утвърдено от КЕВР - 60,75 лв. на мегаватчас, а в цената не влизат разходите за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Какъв газ ще продава "Булгаргаз" на клиентите си - азерският газ, идващ по интерконектора от Гърция (IGB), но точно той минава през ТАП и затова през първата пълна седмица на август оттам ще дойдат с 200 000 мегаватчаса по-малко. Затова и делът на азерския газ, който е най-евтин, пада до 68,65 %, което води до оскъпяване на ценовия микс. За сравнение, през юли доставките на азерски газ покриваха 89,57 % от потреблението и доведоха до цена от 58.10 лв./MWh. Ако нямаше ремонт, цената на газа в България щеше да остане тази, информира БГНЕС.

За сравнение, текущите ценови нива на нидерландския газов хъб TTF са 36,650 евро на мегаватчас с доставка месец септември или малко под 71,50 лв. На газов хъб "Балкан" цената е малко над 57 лева.

Още: Обрат с цената на газа за юли

Като втори източник "Булгаргаз" ЕАД е включил добива от "Чирен", който покрива 31,35% от месечното потребление. Газът е по-скъп от азерския, но по информация на Actualno.com е на по-ниска цена от предишни месеци.

"Булгаргаз" е на загуба

Същевременно, ексдепутатът от ПП-ДБ Владислав Панев, който си тръгна от Зелено движение, публикува данни за отчета на "Булгаргаз". За първото тримесечие държавната компания е на загуба от 100 млн. лева, а преди година за същия период е на печалба от 111 млн. лв. В дискусия под публикацията му веднага се повдига въпросът за "Боташ", но самият Панев посочва, че химическата индустрия в България изглежда е сериозна причина "Булгаргаз" да е на загуба, защото купува по-малки количества газ.

Още: Молдова за първи път купи природен газ от българския хъб "Балкан"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес