Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пламен Павлов: Управляващите да отговорят защо отказват да приемат евтиния газ

29 април 2022, 07:41 часа • 6752 прочитания

Над 25 000 предприятия ползват за производството си природен газ. Те формират 50 млрд. лева оборот. Формулата 70 към 30 направи така, че България да има най-скъпия газ. Новото правителство дойде със заявката да промени това.

Това каза председателят на Българската газова асоциацията Пламен Павлов в ефира на БНТ.

Той обясни, че в момента България получава природния газ на цена от 814 долара за 1 000 кубика. Сърбия го получава на 275 долара, Унгария - 395, Беларус - 125, Гърция - 650 долара. 

"Управляващите трябваше веднага да проведат разговори и да променят ценовата формула, за да се помогне на икономиката и да сме конкурентоспособни", каза експертът.

Това, което притеснява Павлов е, че управляващите са дошли на власт и са казали, че цената няма да се повишава. "А трябваше да направят така, че да се намали", заяви той.

Попитан какво ще направи правителството то тук нататък той отговори, че не знае. Според него няма причина да не се водят преговори с "Газпром".

"Договорите с "Газпром" са табу. Но след като сега се говори толкова много за тях, те трябва да се разкрият. Управляващите трябва да отговорят защо отказват да приемат евтиния газ, при положение, че сме първи на тръбата", каза експертът. Дали руският газ всъщност е най-евтин - АНАЛИЗ ТУК!

Според него няма никаква икономика, а политика. "Това е цел, която са си поставили с ходенията на управляващите в Брюксел", заяви той.

Павлов счита, че проблемът е защо "Булгаргаз" не е договорил нови цени и не внася, а се търсят посредници. 

ОЩЕ: Асен Василев обяви от Брюксел: В България ще има регионален газов координационен център

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес