Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пламен Димитров: Инфлацията ще продължи да расте

04 април 2022, 08:01 часа • 2260 прочитания

Инфлацията ще продължи да расте. Предполагам, че мартенските числа ще са по-високи. Ако погледнем стоките от първа необходимост ръстът е с около 19-20%, а на някои стоки стигнаха и 50% ръст. Това усеща българина като влезе в магазина.

Това каза в ефира на Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Масово хората искат от работодателите увеличение на доходите с между 10 и 15% и го получават“, каза той.

Той съобщи, че тази седмица ще се финализират преговорите за здравеопазването. "Санитарите ще получават 910 лв., медицинските сестри - 1500 лева, а лекар без специалност - 1900 лева, лекар със специалност - 2000 лева, лекар с две специалности - 2200 лв. Така че това е сериозен ръст на основните заплати. За сравнение в момента лекар без специалност взима 1100 лева заплата", допълни той.

"В мини Марица Изток заплатите миналата седмица се увеличиха с 15%, така че има движение", посочи Димитров.

„Преди войната инфлацията изглеждаше че ще стигне 10% и след това ще започна да се успокоява, но войната промени нещата“, каза от своя страна икономистът Георги Ангелов.

Според него българският бизнес няма друг изход да запази работната ръка, ако не увеличава заплатите.

По думите му има и ползи от това, че се вдигат цените. „Ние сме производител на зърно, слънчоглед, олио, метали. Изнасяме и огромни количества ток - това са свръхпечалби за енергетиката. Това позволява да не се вдига цената на домакинствата. Тоест, имаме ползи от това, че се вдигат цените. И бюджетът печели от това. Въпросът е тези средства да се насочват за повишаване на доходите, за да се запази покупателната способност на хората“, обясни Ангелов.

„Очаквам. с актуализацията на бюджета. тези средства да се насочат към увеличение на заплати и пенсиите, за да се компенсира увеличението на цените“, заяви той.

ОЩЕ: Иван Нейков: Инфлацията ще е по-висока няколко години

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес