Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петков: Защо човек без достъп до класифицирана информация е на ключови места в енергетиката

02 юни 2014, 09:59 часа • 22531 прочитания

Многократно е ставало въпрос за хранилките, наречени бордове, за огромните заплати, които се получават там срещу вършенето на никаква работа, но осигуряването на партиен слугинаж. В колко борда членува Георги Христозов и какво месечно възнаграждение получава? С този въпрос Румен Петков се обърна към премиера Пламен Орешарски.

Случаят "Христозов" беше подробно описан от Actualno.com, а отговор от Министерството на икономиката и енергетиката така и не беше даден. Георги Христозов беше гласен за шеф на БЕХ, но заради шума около скандалните подробности в биографията му холдингът беше оглавен от сегашния председател на ДКЕВР Боян Боев. Христозов е бивш шеф на ТЕЦ "Марица Изток 2" и има влязла в сила присъда за валутна измама от Районен съд - Стара Загора през 1989 година. Две години по-късно е реабилитиран. На 26 юни миналата година прокуратурата поиска Христозов да не заема поста "председател на БЕХ", но той остана член на борда на директорите. Ето и какво казва българското законодателство в този случай:

Член 85 от Наказателния кодекс (1) Реабилитацията заличава осъждането и отменя за в бъдеще последиците, които законите свързват със самото осъждане, освен ако в някое отношение със закон или указ е установено противното. 

Член 40 от Закона за защита на класифицирана информация (1) Разрешение за достъп до класифицирана информация, извън случаите по чл. 39 (чл. 39 се отнася до председателя на Народното събрание, президента, премиера, министрите, депутатите, съдиите и прокурорите), се издава на лице, което отговаря на следните изисквания: 4. не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер, независимо от реабилитацията;

Румен Петков уточни, че питането е на базата и на Закона за обществената информация. Бившият вътрешен министър смята, че назначението на Христозов е незаконно, въпреки, че му е поверено управлението на най-важния сектор на българската икономика.

„Чувам, че премиерът сега ще направи и самостоятелно министерство на енергетиката, което ще оглави същият Георги Христозов. А това вече ще е върхът на наглостта. Назначен е на ключови места, без достъп до класифицирана информация, с осъдителна присъда. Остава само формално да му бъде дадено в ръцете управлението на целия сектор. И за тези неща един ден премиерът ще отговаря пред прокурор”, каза Петков.

Румен Петков каза още, че ръководството на БСП обвинява министър-председателя Пламен Орешарски за изборния си резултат. И няма никакво съмнение каква ще е съдбата на премиера оттук нататък.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес