Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Парите по ОПОС не са спрени, заяви Василева

04 май 2015, 21:03 часа • 6908 прочитания

Парите по старата ОП „Околна среда“ не са спрени. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по повод публикации в медиите.

По думите й както плащанията от Европейската комисия към България, така и от Оперативната програма към бенефициентите, са регулярни и редовни.

„В края на 2013 Европейската комисия спря плащанията по оперативната програма. С писмо от 12. 11. 2014г. ЕК официално информира българските власти, че плащанията се възобновяват. От тогава до сега изплащания се извършват редовно и в максимално бърз порядък по програмата, и от програмата към бенефициентите“, обясни министърът пред "Фокус".

Тя припомни, че в края на ноември 2014г. са реализирани 6 транша от ЕК към България, като общата стойност на преведените средства е близо 440 млн. лв.

„В края на миналата седмица, на 27 април, Европейската комисия реализира пореден транш с възстановяване на средства към страната ни“, допълни Ивелина Василева. По думите й благодарение на конструктивен диалог взаимоотношенията на ЕК с България са се променили спрямо 2013г. Министър Василева допълни, че работата по програмата е интензивна, защото целта е успешно да бъде завършен старият програмен период.

„В момента фокус на вниманието е стартирането на новата оперативна програма, която е във финална фаза и ще бъде предложена за одобрение и на министерски съвет. Вече е представен окончателният вариант на тематичната работна група, която ще приключи произнасянето в началото на следващата седмица. След което програмата ще бъде представена за разглеждане на Съвета по координация и управление на евросредствата и съответно на Министерски съвет“, обясни Василева.

Тя допълни, че програмата ще даде възможност на страната ни да продължи важните инвестиции, както в сферата на водите, отпадъците и биоразнообразието, така и в две нови приоритетни оси. По думите й те са свързани с подобряването качеството на въздуха и превенция на риска от наводнения.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес