Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отново протестираха заради ниските изкупни цени на земя за Северната тангента

05 март 2014, 14:45 часа • 29673 прочитания

Собственици на земи за втори път протестираха в София срещу ниските цени, на които имотите им се изкупуват, за да се построи на тях Северната скоростна тангента. Пред Министерски съвет днес протестиращите поискаха постановлението, с което са определени цените, да бъде отменено, предаде „Фокус”.

Пред сградата имаше засилено полицейско присъствие. Протестиращите бяха блокирали пространството пред институцията, като движението за автомобилите не можеше да се осъществява по бул. „Александър Дондуков”. Те развяваха български знамена и държаха плакати с надпис: „Този път далаверата няма да мине”.

Събралите се заявиха, че е изпратено писмо до правителството с искане да се преразгледа становището за цените на имотите за отчуждаване, но към този момент нямат отговор. Протест заради занижената оценка на частните земи са се провеждали и в населените места, които са засегнати от изграждането на Северна скоростна тангента. Протестиращите заявиха, че протестите ще продължат, ако правителството не отговори адекватно на искането им.

Първата демонстрация на земевладелците беше в средата на февруари пред сградата на Агенция „Пътна инфраструктура”. Тогава регионалният министър Десислава Терзиева хвърли вината за бъркотията върху управлението на кабинета „Борисов”. Нейната предшественичка Лиляна Павлова обаче заяви, че оценката на земите, за които става въпрос, е направена през декември 2013.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес