Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От „Клуб на хотелиера“ искат оставката на Николина Ангелкова

30 септември 2019, 12:00 часа • 4732 прочитания

Фалитът на „Томас Кук“ ще доведе до ефекта на доминото и много хотелиери ще фалират, смята Диана Колчева, председател на сдружението „Клуб на хотелиера“ в Несебър.

За Actualno.com, тя каза още: “Министър Ангелкова трябва да си подаде оставката заради случая „Томас Кук“. Когато се допусне грешка и то толкова голяма грешка, която ще доведе до фалити на хотелиери, това трябва да се направи. Колегите са изтеглили заеми, за да платят на доставчиците. Кой ще им ги плаща сега този кредити, след като няма да си получат парите? Наблюдаваме, че когато има такъв голям гаф в някое министерство, министърът си подава оставката и държавата поема грешката за сметка на данъкоплатците, за съжаление. Защо и докога българските предприемачи няма да бъдат защитени от българската държава при положение, че това е единственият рентабилен и работещ сектор?“.

Диана Колчева задава и друг важен въпрос - защо Министерството на туризма не е регистрирало „Томас Кук“ в Националния туристически регистър, при положение, че е най-старият туроператор в България.

„През това лято излязоха доста тенденции, които бяха негативни за българския туризъм. Като капак на всичко беше фалитът на „Томас Кук“. Поради факта, че българските хотелиери са най-бедните в световен мащаб, понякога сключваме неизгодни договори, които водят до загуби за нас. Аз също съм работила като хотелиер с„Томас Кук“ и съм приемала техните условия, че ще платят последната сума за обслужените на туристи в края на месец ноември. И съм изживявала стреса дали ще получа тези пари. Всички сме зависими от доставчици и контрагенти, плащаме на монополисти като EWN и ВиК. И ако не си изпълним договорите към някои от тези дружества, те веднага предприемат действия и понасяме наказания. Това значи, че и Министерството на туризма трябва да си понесе последствия за несвършената работа".

От сдружението „Клуб на хотелиера“ настояват държавата, в лицето на премиера Бойко Борисов, да предприеме действия и набележи мерки, с които да се спаси сезон 2020 година.

Диана Колчева смята, че трябва да се проведат разговори в ЕС за един гратисен период от две-три години - време през което хотелиерите да имат право да поставят визи на туристите на самите летища. Сега нашата страна няма такова право, защото не е част от шенгенското пространство. Другата мярка е, докато се стабилизира сектора, държавата да свали с 2/3 таксите за кацане на нискотарифните компании, за да се привлекат тези компании, които да водят индивидуални туристи. А най-важната, според Диана Колчева е, да има български туристи в нашите курорти. Да не бягат хората за почивка в чужди държави заради високите цени на чадъри и шезлонги. Следващата мярка е намалението на ДДС в сектор туризъм. Експертът пояснява, че в Гърция данъкът е намален на 5 % и е добре това да стане и тук.

„Българското правителство трябва да има ясна програма за това как почивките на българите ще бъдат разпределени през месеците юни, юли и август. Тази година до края на юли имаше кампанията за кандидатстване на ученици и студенти и записване в средните и висшите училища. За средните училища са около 60 хиляди семейства, ако пресметнем по трима души на семейство, става 180 хиляди човека. Това значи, че през юни и юли ние не можехме да разчитаме на около 180 хиляди български семейства да почиват по нашето море. Но отново има недомислица. Не може да се правят всички изпити през активните за туризъм месеци. Нещата трябва да обмислят като цяло, а не на парче“, смята Колчева.

Според нея, българската държава трябва да се намеси и да вземе мерки, с които да спаси следващите два туристически сезона

Димитър Лазаров
Димитър Лазаров Отговорен редактор
Новините днес