Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От Белене питат премиера за бъдещето на проекта за АЕЦ

25 януари 2021, 14:45 часа • 1855 прочитания

Ръководството на Община Белене написа открито писмо до премиера Бойко Борисов, в което настояват за спешна среща и яснота за развитието на региона, предава БНР. В последните дни отново се заговори за бъдещето на АЕЦ "Белене". Темата за шансовете на проекта е в ежедневните разговори на хората от този край.

Кметът на Белене Милен Дулев и председателят на Общинския съвет д-р Бистра Павловска настояват за спешна среща с премиера, за да обсъдят съдбата на АЕЦ „Белене“.

"Важно е как ще се развива районът като няма перспектива за АЕЦ. За нас това беше водещо през последните 40 години, но с течение на времето самата идея и реализацията ѝ не се виждат по последните действия на правителството. Вярвам, че имат друга идея за самата площадка", каза кметът Милен Дулев.

Той подчерта, че всеки "жест" към реализацията на АЕЦ "Белене" е приета добре от местните жители, защото това е най-бързият начин за възстановяване на икономическото състояние на района.

Председателят на Общинския съвет д-р Бистра Павловска коментира, че новината за предоставяне на оборудването за АЕЦ "Белене" на централата в Козлодуй е много разочароваща за хората в Белене:

"Поредно огорчение и разочарование. Сагата "Белене" вече е с близо 40-годишна давност. Преживели сме поне три първи копки и в годините това люшкане - ще го има, няма да го има - напрегна и натовари хората".

Тя подчерта, че настояват за повече информация за плановете за проекта за атомна централа, защото непрекъснато семейства напускат града, за да търсят работа другаде.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес