Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Оръжейните покупки на Путин от Ким Чен Ун възродиха икономиката на Северна Корея

26 юли 2024, 11:56 часа • 1825 прочитания

Икономиката на Северна Корея се възроди след оръжейните трансфери с Русия.

Брутният вътрешен продукт на азиатската страна се е увеличил с 3,1% през 2023 г. спрямо предходната година, с което е сложен край на тригодишна серия от свивания и е отбелязан най-големият ръст от 2016 г. насам. Това гласят оценки, публикувани на 26 юли от централната банка на Южна Корея.

Растежът идва след сближаването на диктатора Ким Чен Ун с колегата му Владимир Путин. Лидерът на Северна Корея пренебрегна призивите на САЩ да се върне към преговорите за разоръжаване и отмени граничните мерки, наложени в началото на пандемията, която влоши още повече търговията за засегнатата от санкциите икономика.

Още: Модно ревю с Путин, Байдън, Тръмп и Ким Чен Ун: Изкуственият интелект показа ВИДЕО как ще изглеждат на подиума

Кои отрасли бележат най-голям ръст?

Тежката и химическата промишленост са водещи в икономическия растеж, като се разширяват с 8,1% спрямо предходната година, съобщи Южнокорейската централна банка, цитирана от Bloomberg. Банката на Корея ежегодно докладва за икономиката на северната си съседка въз основа на данни, които събира от различни институции, и нейните цифри се считат за едни от най-добрите анализи на дейността, извършвана от потайната Северна Корея.

Въпреки че в доклада не се посочва дали горепосочените отрасли се занимават с производство на оръжие, в него се отбелязва увеличение на производството на метали, което може да включва желязо, стомана, мед, никел и алуминий.

Снимка: Kremlin.ru

Още: Заради Путин и Ким: Южна Корея удвоява вноската си във фонда на НАТО за Украйна (ВИДЕО)

Оръжията, купени от Русия, са стабилизирали цените в Северна Корея

След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна преди повече от две години САЩ и Южна Корея обвиниха Ким Чен Ун, че е изпратил милиони боеприпаси и десетки балистични ракети на Путин, за да му помогне във водената от него агресивна война.

Москва и Пхенян отричат обвиненията, въпреки че има доказателства за извършени доставки на оръжие.

Още: Нови данни за снарядите от Ким за Путин: Колко са за последните 6 месеца?

Точната стойност на трансферите не е част от данните за икономическия растеж на Северна Корея. Но е ясно, че страната е получила материали за икономиката си и основни хранителни продукти от Русия в замяна и те са помогнали на Ким да стабилизира цените. Вероятно са подпомогнали и производството, твърдят южнокорейски служители.

Ким обеща „безусловна подкрепа“ на Русия при нахлуването ѝ в Украйна, когато прие Путин в Пхенян миналия месец.

Още: Завръщане към Студената война: Путин рискува с Пхенян, за да победи в Украйна

Северна Корея си остава сред най-бедните страни

Въпреки че икономиката на Северна Корея отбелязва един от най-големите ръстове, откакто Ким Чен Ун пое управлението на режима след смъртта на баща си Ким Чен Ир през 2011 г., страната остава една от най-бедните в света. Според агенциите на ООН голяма част от населението страда от недостиг на храна, лекарства и други стоки от първа необходимост.

Брутният национален доход, който измерва общото богатство, спечелено от физически лица и предприятия в една страна, възлиза на 40,9 трилиона вона (29,5 млрд. долара) в Северна Корея през миналата година. Това е 1/60 от този в Южна Корея. Брутният национален доход на глава от населението възлиза на малко по-малко от 1,6 млн. вона през миналата година, което се равнява на 1/30 от този на южнокорейците.

Още: Путин и Ким Чен Ун си обещаха да си помагат взаимно "в случай на агресия" (СНИМКИ)

По-рано този месец Ким Чен Ун заяви, че икономиката на Северна Корея е в „ясен подем“. В същото време той се хвалеше с успешно изпитание на нова тактическа балистична ракета, която може да бъде изпратена на Русия в замяна на помощ за режима му.

Междувременно Ким трупа големи разходи за ракетната си програма. Изпитанията на ракети през миналата година са стрували около 1 млрд. долара, заяви южнокорейският министър на отбраната Шин Уон-сик в интервю за Bloomberg News през юни.

„Северна Корея пренебрегва трудностите на своя народ, за да извършва ракетни провокации“, каза Шин. „Парите са достатъчни, за да покрият недостига на храна в Северна Корея за една година“.

Още: "Секретният протокол" на Путин и Ким: плашат с хаос в Азия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес