Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ОПЕК+ договори намаляване на добива на петрол

05 септември 2022, 17:41 часа • 6069 прочитания

Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, сред които е Русия, реши в понеделник да намали производството на петрол. Целта е укрепване на колебаещите се цени, които се понижиха драстично в рамките на три медеца.

ОПЕК+ взе решение да намали производството за октомври със 100 000 барела на ден – количество, което представлява само 0.1% от глобалното търсене. Членовете на организацията се съгласиха да се срещнат по всяко време, в случай че се наложат промени в добива преди следващата среща на 5 октомври, предава Reuters.

Причината за решението на организацията са сериозните колебания в цените на петрола, причинени от различни фактори.

ОПЕК+ е нащрек заради продължителната нестабилност на цените“, причинена от различни проблеми, като новите COVID ограничения в Китай, несигурността около ядрената сделка между САЩ и Иран и налагането на таван върху цената на руския петрол, казва Матю Холанд от Energy Aspects.

Най-големият производител в ОПЕК Саудитска Арабия заяви миналия месец, че съществува възможност за намаляване на добива, за да се справи организацията със спада в цената на черното злато.

Понастоящем цената на петрола сорт „Брент“ се движи около 95 долара за барел, спрямо 120 долара през юни. Поевтиняването се дължи на опасенията от свиване на икономиката и възможността за изпадане в рецесия на западните страни. Към момента на подготвяне на материала „Брент“ се търгува за 96.75, сочат данните на Oil Price.

Спадът в цената е подкрепен и от потенциалното увеличаване на доставките на ирански суров петрол, който отново ще се предлага на пазара, в случай че Техеран успее да възобнови ядрената си сделка със САЩ.

Така, Иран може да добави около 1 млн. барела на ден към общия добив. Количеството отговаря на 1% от световното търсене.

Въпреки това, ситуацията на пазара предполага, че предлагането на петрол все още остава ограничено. Много от членките на ОПЕК добиват под зададените цели в момент, когато новите западни санкции заплашват руския износ.

Русия пък заявява, че ще спре да доставя петрол на страни, които подкрепят идеята за налагането на таван на петрола на федерацията.

Междувременно се очаква спирането на газоподаването по „Северен поток 1“ към Европа допълнително да увеличи цените на синьото гориво.

Ивана Маринова
Ивана Маринова Отговорен редактор
Новините днес