Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Окончателно: Заплати само по банков път за някои фирми

27 юли 2023, 15:27 часа • 6606 прочитания

Фирмите с над 100 служители задължително трябва да превеждат заплатите по банков път. Това решиха депутатите с приемане на второ четене на закона за държавния бюджет. Новото правило ще важи за заплати над 1000 лева.

Мярката беше предложена от финансовия министър Асен Василев, като по предложение на ГЕРБ от новото изискване се изключват само лицата, с които е сключен трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа.

Припомняме, че това беше един от спорните текстове, който отпадна в ресорната комисия с гласовете на ГЕРБ, "Възраждане" и "Има такъв народ". След разговори между лидерите на ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" двете страни се разбраха и идеята на министъра на финансите беше приета в зала днес.

Целта на мярката е да се намали неформалната заетост и неплащането на данъци и осигуровки. Работодателските организации обаче са скептични, че това ще изсветли икономиката и ще преустанови проблема "заплати в плик". Още: Решено: Печалбите на енергийните дружества ще се облагат

Реакцията на банките

След като темата стана актуална в последните няколко седмици стана ясно, че банките ще премахнат някои такси за използване на дебитни карти от хора на минимална заплата. Банковата общност сподели необходимостта от облекчени условия при обслужване на работниците на минимална заплата, съобщиха от Асоциацията на банките в България (АББ).

Дебатът

По време на дебатите най-яростни противници на промяната бяха депутатите от БСП и "Възраждане".

Социалистът Христо Проданов се обърна към Асен Василев с призив, че трябва да се потърси начин да отпаднат банковите такси, които хората ще бъдат принудени да плащат, като ходят да си теглят заплатата от банките. Според него предложението е единствено и само в полза на банките, но в никакъв случай не е в полза на работещите. По думите му ще бъдат засегнати стотици хиляди хора, които ще трябва да плащат допълнително разходи, когато теглят заплатите.

След него на трибуната излезе самият министър и заяви, че идеята не е да е натоварен бизнесът или хората, а да се изсветлява икономиката.

"Банките са обещали да са без такси тегленията, ако минат по банков път тези с по-големите заплати пак ще плащат обаче. Изпитвам съмнението, че представителите на НАП ще рекетират фирмите, а не толкова ще изсветляват икономиката, това е само рекет върху фирмите и ще затрудни работата им", каза от своя страна Тошко Йорданов от "Има такъв народ". 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес