Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Окончателно: Минималната работна заплата ще премине 1000 лв. за първи път в историята

23 октомври 2024, 13:37 часа • 663 прочитания

Минималната работна заплата се увеличава от 933 лв. на 1077 лв. от януари 2025 г., реши Министерския съвет.

Това е ръст със 144 лв., или 15,4%. За първи път минималното възнаграждение у нас ще е над 1000 лв. Въпреки това продължават споровете по темата с това дали механизмът за изчисление на МРЗ трябва да се запази в настоящия си вид, а именно - минималната заплата да се определя на база 50% от средната работна заплата.

До 15 ноември България трябва да въведе изискванията на директивата на ЕС за адекватните минимални работни заплати в страните от Съюза.

Още: Ясен е размерът на минималната работна заплата от 2025 г., който предложи служебният кабинет (СНИМКИ)

Работодателските организации и синдикатите отново не постигнаха съгласие относно размера на минималното възнаграждение в страната. Бизнесът настоява, че формулата за определянето ѝ е грешна и намалява драстично разликата при заплащането между различните квалификации труд. А според синдикатите увеличението трябва да е по-голямо.

Преди дни социалният министър Ивайло Иванов увери, че правителството трябва да изпълни нормативната уредба такава, каквато е. По думите на министъра минималната работна заплата е инструмент, с който правителството има възможност да влияе на повишаването на доходите.

"В България на минимална работна заплата работят 490 000 души, така че не считам, че твърденията на работодателите са много верни. Въпреки споровете между тях и синдикатите, аз виждам един позитивен момент – и двете страни са убедени, че сегашният начин за определяне на минималната заплата не е много добър", уточни социалният министър пред bTV.

Още: Социалният министър: Хората с увреждания са решение за проблемите с недостига на работна сила

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес