Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

26 април 2024, 17:44 часа • 6797 прочитания

Печалбата ни от изграждането на „Балкански поток“ досега е над 1,1 млрд. лева, сочи информация от служебния министър на енергетиката Владимир Малинов. Темата му е зададена от депутата на "Продължаваме промяната - Демократична България" Мартин Димитров.

Припомняме, че в Народното събрание беше създадена комисия, която да установи всички факти около реализирането на проекта, обслужващ руските интереси, който беше изграден по времето, когато ГЕРБ управляваше страната, известен още като "Турски поток". Още: ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

„Изграждането на „Балкански поток" струва над 3 милиарда лева. Тези средства бяха похарчени с обещания за бърза възвращаемост. На тази основа е важно да се изясни какви са финансовите приходи и разходи през трите години от функционирането на проекта“, пише Димитров във въпроса си.

В своя отговор енергийният министър е обяснил, че печалбите на база реално извършени разходи в резултат от реализацията на проекта „Разширение на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз" ЕАД от българо-турска до българо-сръбска граница", под условието, че го разглеждаме като отделен проект, а не като част от общата инфраструктура на оператора, какъвто всъщност е, са в размер на 267 млн. лева за 2021 г., 384 млн. лева за 2022 г. и 454 млн. лева за 2023 г.

По думите му обаче трябва да се има предвид, че посочената инфраструктура е неразделна част от цялостната газопреносната система, собственост на „Булгартрансгаз" ЕАД, за която не се води самостоятелна отделна счетоводна отчетност и трябва да се разглежда в съвкупност.

Малинов е добавил, че освен реализацията на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура са въведени в експлоатация допълнителни входно-изходни точки, които също са част от общата газопреносна мрежа на „Булгартрансгаз" ЕАД. Още: Разглобка: "Турски поток" пресъхва за пред хората

Според него, ако се възприеме подход за разглеждане на нововъведената в експлоатация инфраструктура като отделен проект, то тогава към приходите на дружеството от нея трябва да се добавят конкретни параметри.

Става въпрос за сключени обвързващи договори за резервиране на капацитет за период от 20 г. от проведената процедура Open Season (213 млн. лева за 2021 г., 376 млн. лева за 2022 г. и 424 млн. лева за 2023 г.). Също така и от предлаган свободен капацитет на междусистемните точки (58 млн. лева за 2021 г., 15 млн. лева за 2022 г. и 40 млн. лева за 2023 г.). Още: Борисов с призив към ПП-ДБ: Да спрем "Балкански поток", не да си чешем езика (ВИДЕО)

Общите отчетени приходи за този период са 1 126 млн. лева, като от влизането в сила на условията по обвързващите договори (01.01.2020 г.) до края на м. март 2024 г., са 1 308 млн. лева.

„Използвайки подход на реални разходи за материали, охрана, ел. енергия, персонал, социални разходи, застраховки и местни данъци и такси за компресорни станции Расово, Нова Провадия и газоизмервателна станция - Странджа, които се отнасят пряко за въведените в резултат на проекта точки на междусистемно свързване, разходите за оперативна дейност биха били в размер в размер на 4 млн. лева за 2021 г., 8 млн. лева за 2022 г., и 10 млн. лева за 2023 г. Отново следва да се има предвид, че посочените разходи не се водят в отделни счетоводни сметки, а са в определения размер под условието, че инфраструктурата се разглежда като отделен проект, въпреки че същият представлява неразделна част от цялостната газопреносна мрежа на „Булгартрансгаз" ЕАД“, е пояснил служебният министър. Още: За "Турски поток", Бойко Борисов, ГЕРБ и БСП: Пълен запис на всички разкрития (ВИДЕО)

Той допълва, че общо условно разпределените разходи за амортизации, имащи косвено отношение към проекта, възлизат на 273 млн. лева за периода.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес