Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Официално: България може да преговаря с Украйна за продажба на реакторите от АЕЦ „Белене"

06 юли 2023, 14:06 часа • 6142 прочитания

Със 155 гласа „за" депутатите приеха Решение за възлагане на министъра на енергетиката да проведе преговори с министъра на енергетиката на Украйна или негов представител с цел продажба на два наши реактора от АЕЦ "Белене".

Вчера решението мина в ресорната комисия в парламента, която позволи да продадем оборудването на АЕЦ "Белене" на Украйна.

Решението днес, 6 юли, мина в пленарна зала с подкрепата на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН. Още вчера "Възраждане" и БСП изразиха позиция, че са "против".

ОЩЕ: БСП и "Възраждане" не искат оборудването за "Белене" да се продава на Украйна

„След войната в Украйна проектът "Белене" няма как да бъде осъществен. Подкрепете решението, за да се защити българският национален интерес", заяви Теменужка Петкова, бивш енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ.

„България вече няма да има ядрени реактори наше производство и ще трябва да си купим нови, американски", заяви пък Цончо Ганев от "Възраждане", цитиран от БГНЕС. Искра Михайлова от проруската партия също изрази остра позиция, както стори и на 5 юли. „Ние си обричаме енергетиката на неустойчиво развитие. Това ощетява българския национален интерес", твърди тя.

„Понеже България е много богата държава и провеждаме ядрено оборудване в кавички, та се налага за втори път България да продава ядрено оборудване. Ще бъде срам за всички тук в залата, защото ние спираме развитието на нашата ядрена енергетика", заяви Драгомир Стойнев от БСП.

ОЩЕ: Денков напомни, че Русия ни обяви за неприятел, каза и за АЕЦ "Белене" и Украйна (ВИДЕО)

Отделно, ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН прокараха решение за обновяване на военновременните запаси на министерството на отбраната. То беше внесено от Бойко Борисов (ГЕРБ-СДС), Кирил Петков (ПП-ДБ) и Делян Пеевски (ДПС). Във въпросните запаси влизат оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, като те следва да бъдат заменени с новопроизведени. Правителството ще трябва да предоговори сроковете и количествата в договора, сключен между военното министерство и оръжейния производител ВМЗ - Сопот. "Възраждане" и БСП се противопоставиха.

Очаква се днес България и Украйна да подпишат меморандум за сътрудничество в енергетиката, свързан с АЕЦ "Белене", както и меморандум, свързан с декларацията, приета от властите у нас, подкрепяща евроатлантическия път на Украйна. Припомняме, че президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна в София на еднодневно посещение.

Всичко за визитата четете тук.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес