Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Очакват още 40 000 души да заработят в българската IT индустрия

24 март 2022, 17:01 часа • 3661 прочитания

Близо 40 000 души могат да влязат в българската IT индустрията, каза Илия Кръстев, председател на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST), по време на събитие, проведено във Велико Търново, предава БТА.

„Избрахме началото на популяризирането на инициативата да е от Велико Търново, защото тук има добра образователна база, добри предпоставки за качествен живот, концентрация на култура, история и природа“, посочи Кръстев.

Той допълни, че районът е чудесна локация и за така наречените дигитални номади, които търсят интересни места, откъдето да работят за своите компании.

Много хора от 2020 година насам, работещи в сектора, се завърнаха в България и избраха да се установят в малки градове или села, в близост до общински центрове, далеч от столицата и тази тенденция продължава да се утвърждава, каза той.

По думите му, асоциацията е отворена и за специалисти от Украйна, Беларус и Русия, които могат да започнат работа след уреждане на статута си у нас.

За да бъдат привлечени младите хора, през месец май във Велико Търново ще се състои обучителен семинар, в който представителите на IT сектора ще разяснят възможностите, които тази работа предоставя, както и начините за кандидатстване.

Във Велико Търново функционират 80 компании от IT сектора, което го нарежда между пето и шесто място в страната в тази класация, стана ясно от думите на кмета Даниел Панов.

Следващите градове, в които представителите на асоциацията ще се срещнат с местните власти, са Стара Загора и Благоевград, които също са с потенциал да бъдат новите центрове за развитие.

Още: Програмистите у нас по-добре заплатени отколкото в Германия

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес