Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Очакват над 40 млрд. долара газови инвестиции заради енергийната криза

26 август 2022, 12:56 часа • 4066 прочитания

Глобалната енергийна криза може да провокира огромни инвестиции в газовата инфраструктура. Новите инвестиции могат да достигат до 42 млрд. долара в рамките на две години, показва проучване на Rystad Energy.

Сумата е над 20 пъти по-голяма от тази през 2020 г., когато само 2 млрд. долара се инвестирани в газови проекти заради пандемията. След 2024 г. обаче се очаква рязък спад заради очакванията правителствата да намалят употребата на изкопаеми горива и да се обърнат към зелената енергия.

Инвестициите в нови проекти за втечнен природен газ се дължат на засиленото търсене на синьо гориво в Европа и Азия от началото на войната в Украйна.

Същевременно анализатори посочват, че страните от ОПЕК+ до голяма степен вече са изчерпали производствения си потенциал след години, заради недостатъчно инвестиции в нов капацитет, предава Business Insider. 

Анализаторите прогнозират, че производството на газ ще се удвои до 2030 г. спрямо отчетените 4.04 трлн. куб. м. през 2021 година.

Проектите обаче са процес на разработка и няма да могат да помогнат на Европа и Азия тази зима. Инвестициите обаче ще доведат до утвърждаването на позицията на САЩ като най-голям износител на течен природен газ в света. Южна и Северна Америка ще отговарят за 30% от кумулативното търсене на природен газ до 2030 г., докато Азиатско-тихоокеанският регион ще отговаря за 25%.

Голяма част от инвестициите също са концентрирани в САЩ. Exxon Mobil и Qatar Energy инвестират 10 млрд. долара се за проекта Golden Pass LNG в Тексас. Проектът ще добави капацитет за втечняване и за пренос на газ към вече съществуващия терминал Sabine Pass. Още 13.2 млрд. долара са предвидени за проекта Plaquemines LNG в Луизиана на компанията Venture Global.

Проектите, които са одобрени или се разработват в момента, ще доведат до глобално производство, равняващо се на около 8 трлн. куб. м. природен газ на ден до началото на новото десетилетие. САЩ се очаква да извлича приблизително 2.7 трлн. куб. м., Катар – около 1.47 трлн., а Русия – 1.41 трлн. куб. м. годишно.

Ивана Маринова
Ивана Маринова Отговорен редактор
Новините днес