Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Очакваните данъци от "Лукойл" са далеч от обещаните от последния служебен кабинет

15 октомври 2023, 17:34 часа • 5275 прочитания

Правителството "Денков-Габриел" очаква "Лукойл Нефтохим" да плати още 270 млн. лв. данък печалба тази година (2023). Това е допълнение към вече преведената по-рано вноска от 89 млн. лв., преведена в началото на март, съобщи министърът на икономиката Богдан Богданов в интервю за БНР.

Още: Министърът на икономиката: Държавата стриктно ще следи преминаването на "Лукойл" към неруски петрол

Не е достатъчно

Припомняме, че през ноември миналата година „Лукойл“ обяви, че от 1 януари 2023 г. ще плаща данъци само в България. Тогава служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, направи специална пресконференция с представители на компанията. Христо Алексиев, който към онзи период беше вицепремиер по икономическите политики, каза, че след прилагане на регламента за изземване на свръхпечалбите може да разчитаме на приходи от 100 млн. лв. в хазната до края на 2022 и до 700 млн. лв. през 2023 г. от "Лукойл".

Дори и с допълнителните 270 млн. лв. данъците на "Лукойл Нефтохим" са далеч от обещаваните от служебното правителство на Гълъб Донев. През август премиерът Николай Денков повдигна въпроса: Къде са стотиците милиони, обещани от "Лукойл"? Държавата ги търси (ВИДЕО)

Солидарна вноска - 50%

Рафинерията трябва да плаща тази година и т.нар. "солидарна вноска" заедно със стандартния 10% данък печалба. Тази вноска бе определена от Европейската комисия в размер на 33% от реализираната свръхпечалба заради високите цени на горивата. С последните промени в закона за действието на дерогацията за руския петрол обаче солидарната вноска се покачи на 50% за последното тримесечие на 2023 г.

Снимка: Лукойл Нефтохим Бургас

Не е ясно дали това допълнително облагане не е включено в коментираните от Богдан Богданов 270 млн. лв.

Още: "Сглобката" реши: Прекъсваме предсрочно дерогацията за руския петрол

Освен това по силата на трети закон "Лукойл Нефтохим" трябва да прави вноски във фонд "Сигурност на електроенергийната система", равни на разликата в цената на евтиния руски петрол и цената на сорт "Брент", припомня в. "Сега". Идеята е с парите от тези вноски да се финансират мерки за подпомагане на транспортните разходи на уязвимите групи.

Още: България въведе допълнителна такса за руски газ

"Този закон обаче не е влязъл в сила, защото е трябвало да бъде получена нотификация от ЕК, но това не е било направено от служебното правителство. Такова одобрение от Еврокомисията не е било необходимо, но въпреки това е регламентирано в закона", каза Богданов пред националното радио.

Кабинетът "Денков-Габриел" е поискал такава нотификация от Брюксел. "Всички документи са изпратени в ЕК, разработени са и схемите за подпомагане на физически лица и чакаме одобрение", каза министърът.

Още: В България: Евтин руски петрол, поскъпващи горива

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес