Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Оборотите на хотели и ресторанти подкрепят индекса на бизнес услугите у нас

09 май 2024, 15:07 часа • 886 прочитания

Общият индекс на производството за бизнес услуги у нас се покачва с 3,6% на годишна база през февруари, което се дължи на ръста на показателя в сектора на хотелиерството и ресторантьорството. Увеличението на месечна база е с 0,1% и се движи основно от операциите с недвижими имоти. Това сочат предварителните и календарно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

 

Графика: НСИ

На годишна база статистиката отчита нарастване при „Хотелиерство и ресторантьорство“ – с 9,3%, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ – с 6,3%, „Транспорт, складиране и пощи“ – с 2,1%, „Операции с недвижими имоти – с 2% и „Административни и спомагателни дейности“ – с 0,8%.

ОЩЕ: Хотелските и ресторантьорските обороти подкрепят индекса на услугите у нас

Намаление се наблюдава в сектор „Професионални дейности и научни изследвания“ – с 0,7%.

 

Графика: НСИ

Увеличение спрямо януари националната статистика регистрира в секторите „Операции с недвижими имоти“ - с 3,2%, „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 1,4%, „Транспорт, складиране и пощи“ - с 0,6%, „Професионални дейности и научни изследвания“ и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с по 0,2%.

Понижение се наблюдава в сектор „Административни и спомагателни дейности“ - с 4,3%.

Графика: НСИ


Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес