Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обещано и неизпълнено: 5 месеца няма изготвени минимални стандарти за храните

19 октомври 2018, 09:12 часа • 1320 прочитания

Работната група към земеделското министерство, която се занимава с изготвянето на минимални стандарти за храните и хранителните продукти, все още не е завършила дейността си. Това стана ясно от думи на Димитър Димитров, експерт към министерството.

Очевидно не е толкова лесно и бързо да се решат нещата, заяви Димитров пред bTV. Работната група вече изготвила предложения, имало текст, проектонаредба. Оставало обаче "да се разберем за подхода, за минималните изисквания", уточни експертът и не пожела "да изрази становище, когато работата наполовина", когато беше попитан кога един кренвирш ще е от месо, образно казано.

Припомняме, че на 30 май тази година, земеделският министър Румен Порожанов обяви, че работната група ще е готова с минималните стандарти за храните до месец и половина.

Същевременно председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев също потвърди, че няма нищо договорено, но че няма начин да бъдат урегулирани само месните продукти от най-висок клас, тъй като се подготвя стандарт "екстра клас". Вътев подчерта и, че се върви към наредба, която да гарантира състава в продуктите, които влизат в определен клас. Засега няма яснота дали с евентуалното въвеждане на "екстра клас" де факто ще отпадне стандарта "Стара планина".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес