Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НС реши: Oще година ресторанти и хотели с 9% ДДС, за хляба и брашното - 0

15 декември 2022, 15:44 часа • 4285 прочитания

До края на 2023 г. ще се прилага намалената ставка на ДДС от 9 на сто за туристическите, ресторантьорските и кетъринг услугите и за фитнесите, реши окончателно днес парламентът. Това стана с приемане на второ четене на промените в Закона за данъка върху добавената стойност (ДДС).

"За" продължаване на действието на намалената ставка гласуваха 154 народни представители, "против" бяха четирима и седем се въздържаха. Нулевата ставка за хляба и брашното също се удължава до края на следващата година. Според досегашните разпоредби на закона тя трябваше да се прилага само до 1 юли 2023 година като антикризисна мярка. Предложението за удължаване на действието ѝ беше направено от Румен Гечев от БСП и подкрепено и при прегласуването със 149 гласа "за", 12 "против" и 2 "въздържал се".

Преди това депутатите приеха временната мярка от 9 на сто ДДС за книгите, периодичните издания и бебешките храни и пелени да стане постоянна. Още: Промяната в ДДС е риск за бюджета

Не бе прието предложението на Мартин Димитров от "Демократична България" преференциалният ДДС за периодичните издания да се гласува отделно от останалите.

Според предварителните оценки на финансовото министерство от намалената ставка за периодичните издания в бюджета ще влязат 13 млн. лв. ДДС по-малко, от бебешките продукти - 16 млн. лв., от книгите и учебниците - 8 млн. лв. "Капитал" съобщава, че заради тези промени в ДДС бюджетът ще се лиши от общо 520 млн. лв.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес