Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новото име на Райфайзенбанк е KBC Банк България

08 юли 2022, 14:53 часа • 22557 прочитания

Сделката по придобиването на Райфайзенбанк (България) от белгийската финансова група KBC беше официално обявена по време на пресконференция, проведена днес в София. В резултат на придобиването Райфайзенбанк (България) ще смени името си временно на KBC Банк България до окончателното сливане на дружеството с Обединена българска банка, която е собственост на KBC, съобщават от компанията.

Обединението на двете финансови институции ще роди най-голямата банка в България по размер на активите, по данни на БНБ към края на първото тримесечие на тази година. Бъдещата обединена банка № 1 по активи у нас ще запази местното широко познато име ОББ.

Стойността на сделката по придобиване на операциите на Райфайзен Банк Интернешънъл в България възлиза на 1.009 млрд. евро.

Няма промяна в условията по ползваните от клиентите на двете банки продукти и услуги. Не е необходимо клиентите да предприемат допълнителни действия във връзка със смяната на собствеността и името на досегашната Райфайзенбанк България. Евентуални промени, засягащи дружества от Групата на КВС в България, ще бъдат комуникирани своевременно към техните клиенти. Обединяването на дружествата от Групата ще има за цел да предложи на клиентите повече качество и разнообразие на продуктите, повече иновации и безупречно обслужване, посочват от KBC.

Райфайзенбанк България временно ще носи името KBC Банк, след което ще се слее с Обединена българска банка, формирайки по този начин най-голямата банка на българския пазар, която ще продължи да носи разпознаваемото име ОББ;

След придобиването на Райфайзенбанк (България) и нейните дъщерни дружества у нас, дейността на белгийската финансова група KBC в България обхваща 14 компании в секторите банкиране, застраховане, лизинг, застрахователно посредничество, управление на инвестиции, пенсионно осигуряване и факторинг, обслужващи общо близо 2,5 млн. клиенти у нас.

Новите дружества в Групата ще носят временно в името си международно разпознаваемия бранд KBC. От днес името на Райфайзенбанк е KBC Банк. KBC Лизинг е новото име на Райфайзен Лизинг, KBC Управление на инвестиции е новото име на Райфайзен Асет мениджмънт, а KBC Застрахователен брокер е новото име на Райфайзен Застрахователен брокер.

Предстои новопридобитите дружества, носещи името на KBC, да се обедният с дружествата, носещи името ОББ и извършващи идентична дейност – Обединена българска банка (ОББ), ОББ Интерлийз, ОББ Асет мениджмънт и ОББ Застрахователен брокер. До правното им сливане те ще продължат да функционират като отделни юридически лица, като до тогава не се очакват значителни промени за клиентите.

В резултат на сделката KBC се превръща в най-голямата финансова група и най-голям инвеститор в България, като активите на групата у нас заемат лидерски позиции във всички пазарни ниши, на които компанията оперира; 

По оценка на рейтинговата агенция Fitch (Фич) отпреди няколко дни и по последни данни на БНБ към края на март 2022 г. прогнозният пазарен дял на бъдещата обединена банка ще бъде между 19 и 20% от активите на българския банков сектор, при около 12% в момента, с което ще изпревари досегашните първи двама играчи по активи. След обединението, новата ОББ ще бъде също така първа по пазарен дял на привлечени средства и втора по пазарен дял на кредити. Стабилността на банката се потвърждава и от рейтинга на Фич – ОББ поддържа най-високия рейтинг ‘А-‘ сред банките у нас от 2017 г. насам.

Днес беше обявен и съставът на мениджмънта на KBC Банк България и дъщерните ѝ дружества. Председател на Надзорния съвет на KBC Банк е Петър Андронов, който е председател и на Надзорния съвет на ОББ, както и член на Управителния съвет на KBC Груп и главен изпълнителен директор за международните пазари на KBC.

Петър Андронов по време на официалното събитие, посветено на придобиването на Райфайзенбанк (България);

Главният изпълнителен директор на ОББ Питър Рубен става и главен изпълнителен директор на KBC Банк България. В Управителния съвет на KBC Банк България остават в пълен състав всички български членове на Управителния съвет на Райфайзенбанк България на настоящите им позиции и в настоящите им роли. Добромир Добрев продължава да заема длъжността изпълнителен директор „Корпоративно банкиране и капиталови пазари“, Ани Ангелова продължава да бъде изпълнителен директор „Банкиране на дребно“ и Недялко Михайлов остава на настоящата си позиция – изпълнителен директор „Операции и информационни технологии“.

Главният изпълнителен директор на ОББ Питър Рубен става и главен изпълнителен директор на KBC Банк България;

В състава на Управителния съвет на KBC Банк България влизат още Светла Георгиева в ролята на изпълнителен директор „Риск“, която заема и в ОББ, както и Теодор Маринов като изпълнителен директор „Финанси“.

Така, новият Управителен съвет на KBC Банк се състои от трима досегашни изпълнителни директори на Райфайзенбанк България и трима досегашни изпълнителни директори на ОББ, а двете банки започват подготовка за сливане.

По отношение на състава на Управителния съвет на ОББ – Кристоф Де Мил ще ръководи интеграционния екип. На позицията изпълнителен директор „Финанси“ в ОББ той ще бъде наследен от Теодор Маринов. Теодор Маринов запазва и досегашната си позиция на изпълнителен директор „Легаси и дъщерни дружества“ в ОББ.

Няма промяна в мениджмънта на дъщерните дружества на досегашната Райфайзенбанк и на дъщерните дружества под името ОББ.

От Управителния съвет на досегашната Райфайзенбанк България (вече KBC Банк България) излизат Оливер Рьогл и Мартин Питлик.

Мениджмънтът на KBC Банк България;

До обединението на ОББ и KBC Банк Управителните им съвети ще работят заедно, за да осигурят максимално бърза и ефективна интеграция при пълна прозрачност и равни условия за двете страни.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес