Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новият директор на БЕХ пак е от семейството "Марица Изток"

15 декември 2013, 15:31 часа • 48311 прочитания

Финансовият експерт Иван Йончев е новият изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ), предаде bTV. Йончев заема позицията на досегашния директор Боян Боев, който застана начело на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Иван Йончев е член на Съвета на директорите на „Мини Марица-Изток", където беше назначен през октомври. Интересен факт е, че Боев и Георги Христозов, който трябваше да стане изпълнителен директор на БЕХ, но остана само член на директорския борд, а после беше прехвърлен в борда на АЕЦ „Козлодуй”, също са свързани с Мариците. Христозов беше директор на ТЕЦ „Марица Изток 2”, а по негово време Боев е финансов директор на предприятието. В края на юни прокуратурата официално поиска Христозов да се оттегли от БЕХ и АЕЦ „Козлодуй”, тъй като няма право на достъп до класифицирана информация.

Назначеният през ноември шеф на „Булгаргаз" Шишман Чаушев също подаде оставка през тази седмица. Неговото място ще заеме Дафинка Янкова, която е и завеждащ одита на БЕХ. След оставката си Чаушев става директор на енергийните диспечери в Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес