Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма кой да работи: В Русия пращат и жените в мините

27 септември 2024, 11:25 часа • 426 прочитания

Руското министерство на труда предложи да се съкрати списъка  с длъжностите и производствата, на които женският труд е ограничен. Това съобщи ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на ведомството.

Още: Трилиони рубли за война в Украйна: Русия увеличава още военните си разходи

Например, предлага се да се изключи от забранените за жени професии работата на повърхността на действащи строящи се мини

Антимиграционни поправки

На този фон в Думата се гледа законопроект, съгласно който ще е по-трудно да живееш в Русия, ако не си руски гражданин, но имаш брак с такъв. При това положение трябва да минат 3 години брак, за да можеш да живееш като руснак в Русия.

През август 2024 г. Путин подписа пакет от антимиграционни поправки. Сега, когато получават гражданство, чужденците подлежат на регистрация за военна служба в руската армия. Следващата година в Русия трябва да бъде пуснат регистър на чужденците „в режим на депортиране“, в който мигрантите попадат за административни и наказателни нарушения. Чужденците в регистъра могат да продължат да остават в Русия, но губят правото да използват банкови сметки, да се женят, да карат моторно превозно средство.

Освен това Путин одобри поправка, позволяваща на служителите на вътрешното министерство да депортират независимо чужденци без съдебно решение или миграционната служба.

Въпреки санкциите: Богатството на руските милиардери нараства още

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес