Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма измама в разширението на Чирен: Говори енергийният министър

15 август 2024, 08:29 часа • 822 прочитания

Няма извършени нарушения при провеждане на обществената поръчка за разширението на Чирен и няма индикатори за измама. Проектът за разширение на газохранилището в Чирен включва три етапа - изграждане на надземни съоръжения, подземен фонд и изграждане на 13 нови сондажа. Основната проверка, която се извърши от ГДНП и европрокуратурата, е фокусирана върху обществената поръчка за сондирането на въпросните 13 сондажа. 

Това заяви служебният министър на енергетиката Владимир Малинов пред БНТ. 

Още: Енергийният министър алармира за теч на документи от "Булгартрансгаз" заради Чирен

Какво ще се случи с разширението на Чирен?

Той обясни, че това, което е имал възможност да сподели - екип от ГДНП заедно с представител на европейската прокуратура са извършили проверка в офисите на "Булгартрансгаз", продължила повече от 10 часа. Малинов благодари за добросъвестната работа при извършването на проверката. Министърът адмирира и приветства проверката на европрокуратурата. 

Още: Енергийният министър спира договора за разширението на "Чирен" до приключване на проверката

Малинов подчерта, че по договора за разширението на Чирен е преведено само авансово плащане, което е обезпечено от изпълнителя и други плащания не са извършвани по строителството на сондажите. Дейностите, извършени до момента са екологична оценка, дейностите по строеж и др. Европейски средства не са изразходвани за строителство на сондажите за Чирен, категоричен бе Владимир Малинов. 

Той се възмути, че много хора в България разбират толкова от енергетика, колкото от футбол - всеки се изказва по темата. 

Владимир Малинов добави още, че всеки обществени поръчки в енергетиката са открити и принципът на Закона за обществените поръчки са спазвани. Той е убеден още, че това, което е извършено в рамките на последните 4 месеца в енергетиката е добро. 

Още: Зам.-председател на Българската газова асоциация видя нарушения в разширението на Чирен

Искът срещу "Газпром"

Владимир Малинов допълни, че след като "Булгаргаз" е ползвал международна арбитражна кантора, то трябва да се заведе арбитражно дело срещу "Газпром". Той напомни още, че искът който е заведен е на стойност над 400 млн. евро, заведен преди месец за това, че "Булгаргаз" е искал доброволно уреждане на спора за газа. Вече се намираме в арбитражна фаза и е образувано арбитражно дело. 

Още: "Газпром" години наред саботираше разширяването на Чирен: Говори енергиен експерт

Договорът с Боташ

Малинов бе категоричен, че договорът с турската компания "Боташ" ще бъде предоговорен. Договорът ще бъде предоговорен в посока редуциране на финансовата тежест към "Булгаргаз". Руският природен газ няма да влезе на територията на България, увери още министърът. 

Още: "Турски поток 2": Договорът с "Боташ" заробва България, смята експерт

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес