Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Николай Василев: Видя се, че е хубаво да има голям резерв, а не да живеем на заем

01 юли 2014, 09:06 часа • 18999 прочитания

Ситуацията е вече доста по-спокойна, за последните 24 часа почти няма нищо интересно и в случая това е добре. Това заяви бившият министър Николай Василев.

Ситуацията сега показа колко е правилен подходът да не се разпростираме с големи заеми и дефицити в добри дни, а че трябва да има стабилен резерв. Защото проблеми идват винаги и е добре като дойдат, държавата да излезе с голямата пушка, както стана сега, заяви Николай Василев. Ето, сега ДКЕВР увеличи цената на тока с малко и предупреди, че ще има по-голямо увеличение, а не се задържа популистки цената, добави той.

Хареса ми реакцията на много млади български икономисти и специалисти, които не искаха да отговарят „на парче”. Трябва да се направи комплекс от мерки от отделните институции – това, това и това, посочи Василев в сутрешния блок на bTV.

Не мисля, че БНБ или държавата са закъснели – говорим за гасене на пожара, а не как се е стигнало до него, каза икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Петър Ганев.

Изгубени лихви по депозити има, но е факт, че хората си връщат обратно парите – дали в същата банка, дали в други. Не бива да се забравя, че заплатите на всички ни минават през банковата система и ако тя бъде разклатена, всички ще имаме много сериозни проблеми, каза специалистът от ИПИ.

Ако е имало лична вражда между двама души, тя е била в КТБ, заяви Ганев. Но тази атомосфера създаде шанс за други хора да се намесят и да пробват такива неща, добави той.

За мен разликите с 1997 година са много. Тогава България беше слаба, с ниски валутни резерви, без да е член на никаква силна международна организация. Сега имаме милиарди валутни резерви, има валутен борд и единствено някой по чейндж бюрата може да се мъчи нещо да си играе с курсовете, но безпредметно, посочи Василев.

Когато си в опозиция, ти си готов да изречеш безкрайни глупости, за да падне властта. Когато имаше интерес да клатиш, за да стъпиш след това върху разклатеното, е важно да се сетим, че говори политик, подчерта Петър Ганев.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес