Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никола Стоянов: Картите за градския транспорт за пенсионери и ученици поевтиняват

22 януари 2023, 12:51 часа • 11714 прочитания

Следващата седмица Министерският съвет ще гласува 40% по-евтини карти за обществен транспорт за пенсионерите и 70% - за учениците. Това обяви служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на отчета за дейността на ръководеното от него ведомство.  

Той изтъкна, че за деца до десет години общественият транспорт ще бъде безплатен. Стоянов обясни, че се водят разговори тази мярка да важи и за транспорта с БДЖ.

Никола Стоянов посочи, че е поел Министерство на икономиката и ндустирята в ситуация, в която инфлацията бе достигнала исторически връх, сравним само с този от 1998 г. По думите му редица анализатори са били на мнение, че тенденцията ще се разраства и ще достигне пик в средата на 2023 година.

Стоянов добави, че след два последователни месеца на спад - октомври и ноември, през декември се задържат същите нива на инфлация. Той определи това като положителен сигнал, защото преди коледните и новогодишните празници традиционно търсенето се увеличава, което стимулира и ръст на цените. Сега най-важната цел е да се продължи тази тенденция, така че всеки човек да усети и реално поевтиняване, каза Стоянов и допълни, че първостепенна задача е намаляване на цените на стоките от първа необходимост и хранителните продукти.

Никола Стоянов съобщи, че предстоят разговори и с търговските вериги за храни, за да могат хората да усетят и по джоба си през следващите месеци, че цените намаляват.

Според него негативните сценарии за българската икономика не са се сбъднали и днес вече не става и дума дали ще има доставки на газ. През декември м.г. „Лукойл“ плати 90 млн. лв. данъци, което е повече от последните 20 години, посочи министърът.  

Българският бизнес няма от какво да се притеснява. Цените от над 200 лв. за електричество ще се компенсират, като парите за тази мярка са осигурени за цялата 2023 г., каза още Стоянов. 

Цените на горивата у нас са спаднали с около 20% за последните пет месеца, каза министърът. Той представи данни, които правят съпоставка на цените на горивата в няколко европейски държави за периода от август 2022 г. до момента. Спадът в цените на горивата у нас е значително по-голям от другите държави в Европа, като в някои страни дори се забелязва задържане на цените, допълни Никола Стоянов.

Още: Пулев: Държавата не е заложна къща, пари ще има

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес