Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нещата около парите на държавните предприятия зациклиха

09 декември 2013, 11:17 часа • 23665 прочитания

Крайният срок, в който трябваше да бъде обявено кои държавни предприятия с над 50% държавно участие имат прекалено голяма концентрация на финансови средства в една банка, вече изтече. До 4 декември публично трябваше да бъдат оповестени съответните публични обяви за избор на банки от страна на съответните държавни предприятия. Това трябваше да бъде съобщено на сайтовете на принципалите им – т.е. на съответните министерства, които ги управляват.

По времето на служебния кабинет на Марин Райков беше прието постановление номер 127, съгласно което в срок от шест месеца т.е. до 4 декември всяко държавно предприятие трябваше да направи конкурс за избор на поне четири банки, в които да разпредели средствата си. Причината - дружество с държавно участие от над 50% не може да има повече от 25% нетна експозиция към дадена банка (25x4=100). Неизпълнението на постановлението означава глоба от половин заплата за директорите на предприятията-нарушители.

На 17 юни тази година премиерът Пламен Орешарски заяви, че нарежда ускорено изпълнение на наредбата на служебния кабинет. Спазиха ли срокът държавните предприятия и министерствата, които ги контролират - научете в Expert.bg

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес