Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НЕК дава милиони на руснаците, които ни осъдиха за милиони, да ръководят преконсервация в АЕЦ "Белене"

23 март 2021, 18:19 часа • 7200 прочитания

Националната електрическа компания дава 1 342 902 лв. с ДДС на руската фирма "Атомстройекспорт", за да ръководи планираната преконсервация на доставеното оборудване с дълъг цикъл на производство в АЕЦ "Белене".

Изпълнителният директор на НЕК Иван Йончев е изпратил покана до руската компания да представи оферта, като преговорите с нея ще се проведат на 15-ти април тази година. Причината само тя да е поканена да изпълни дейностите, както се сочи в обявлението, е наличието на изключителни права.

Доставчици на оборудването за неосъществената атомна електроцентрала са други две руски компании –  ПАД "Ижорски заводи" и АД "ЗиО-Подолск".

С писмо от 25-ти декември ПАД "Ижорски заводи" съобщават на НЕК за делегирането на изключителни права на "Атомстройекспорт" АД за извършване на техническо ръководство при дейностите по преконсервация на ОДЦП (оборудване с дълъг цикъл на производство), което дружеството е произвело и доставило за блокове 1 и 2 на АЕЦ "Белене". Условието е задължително участие на специалисти от завода.

С писмо от 24-ти декември АД "ЗиО-Подолск" потвърдждават пред НЕК, че техническото ръководство при дейностите по преконсервация на оборудването, произведено от тях и доставено на площадката на АЕЦ „Белене“, може да се изпълнява от "Атомстройекспорт". Условието е отново с участие на специалисти от завода-производител.

От 26.11.2018 г. на площадка Белене се извършват дейности по преконсервация на доставеното оборудване с дълъг цикъл на производство. За осигуряване на техническо ръководство от страна на доставчика и производителите на оборудването през 2018 г. е сключен договор между НЕК ЕАД и и Атомстройекспорт АД – клон Белене. Изпълнението му е на стойност 1 152 000 лв. с ДДС.

Изготвен е график за изпълнение на дейностите по преконсервация с краен срок за изпълнение 31.12.2020 година. В тази връзка е необходимо да се проведе обществена поръчка и да се избере изпълнител за осъществяване на техническо ръководство при извършване на дейности по преконсервация на доставеното ОДЦП на площадка Белене за периода 2021-2023 година, уточняват в обявлението от НЕК.

На преконсервация подлежи следното оборудване:

- през 2021 г.: 795 изделия от 50 позиции оборудване, опаковани в 429 товарови пакети;

- през 2022 г.: 833 изделия от 65 позиции оборудване, опаковани в 473 товарови пакети;

- през 2023 г.: 723 изделия от 43 позиции оборудване, опаковани в 352 товарови пакети.

Припомняме, че проектът за изграждане на АЕЦ „Белене“, разположена на 4 км. от гр. Белене и 11 км от гр. Свищов, включва изграждането на два блока с мощност от 1000 MW всеки един по Проект А92 от трето поколение на най-често използваните ядрени реактори в света – реактори с вода под налягане.

До спирането на проекта през 2012 г. главен изпълнител на дейностите по инженеринг, доставка и строителство е ЗАО „Атомстройекспорт“, техническият проект на АЕЦ „Белене“ е изготвен от главния проектант ФГУП „Атоменергопроект“ – гр. Москва, а „Арева НП“ ГмбХ е подизпълнител по части електрически системи, системи за безопасност, управление и контрол, ОВК и др.

Произведеното и доставено през 2017 г. оборудване за Ядрения остров е произведено от ПАО „Ижорски заводи“, ПАО „ЗиО - Подолск“ и АО „Атоммашекспорт”.

Припомняме, че именно заради "Белене" и оборудването на бъдещия АЕЦ, "Атомстройекспорт" ни осъди за 620 млн. евро!

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес