Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наши превозвачи се оплакаха пред ЕП от тормоз заради пакет "Мобилност"

13 ноември 2019, 06:20 часа • 3039 прочитания

Две петиции за т.нар. пакет "Мобилност" влязоха на ниво комисия в Европейския парламент. С тях българскипревозвачи се оплакват от дискриминационно отношение в Германия, Белгия, Франция и други западноевропейски държави, предаде БНТ.

Основен двигател на внасянето са евродепутатите от ВМРО Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков. Оплакванията са, че българите биват допълнително проверявани за документи, които не са необходими. В някои случаи са налагани и неправомерни глоби за това, че шофьорите нощуват в камионите, пише в петициите. Комисията остави петициите отворени, което означава, че Европейският парламент продължава да следи случаите.

Пред Националната телевизия Джамбазки попита защо има такова отношение и директно посочи френския президент Еманюел Макрон като основна причина. Той използва по негов адрес думата "лицемер" и каза, че иска да открадне българския бизнес. Евродепутатът попита и защо властите в ЕС не са по-строги и не проверяват камиони като камиона-ковчег от Великобритания - превозни средства, регистрирани от фирми-фантоми в България, "възползвайки се от законодателството ни", а тормозят нашите шофьори.

"Когато френските, белгийски и германски полиция и катаджии изискват документи, които не са необходими по законодателството, това е дискриминация. Целта на тази дискриминация е пределно ясна - да бъдат забавени българските превозвачи, да не могат да доставят стоката си навреме, да бъдат глобени, да бъде разстроен начинът, по който работят", заяви Джамбазки.

Припомняме, че пакет "Мобилност" беше де факто блокиран в предишния Европейски парламент и все още не всичко около него е изяснено напълно. Основните спорни моменти са исканията професионалните шофьори да почиват задължително на платени паркинги, и то като шофьорите спят на хотел, както и след срок от 3-4 седмици камионите да се връщат в страната по регистрация на фирмата-собственик, независимо дали имат товар или не.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес