Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Намалява се таксата за прелитане над България

10 юни 2015, 13:25 часа • 4379 прочитания

Базовата таксова единица „прелитане” над страната ще бъде намалена, съобщиха от информационната служба на Правителството.

Това ще стане чрез промени в Наредбата за таксите за използване на летищата за обществено ползване и за аеронавигационно обслужване в БългарияПромяната е от 37,53 евро на 30,99 евро.

Очаква се от понижаването на таксата да се осигурят достатъчно приходи за финансиране на дейността по предоставяне на аеронавигационно обслужване. Същевременно с това да  се повиши и конкурентноспособността на обслужваното въздушно пространство.

Лихвеният процент за просрочено плащане на таксите за аеронавигационно обслужване при прелитане във въздушното пространство на страната също се променя - от 10,24 на 10,30. По този начин ще се запазят стимулите за навременно плащане на дължимите такси от ползвателите на въздушното пространство.

 С измененията в наредбата се отменя отстъпката от таксата за аеронавигационно обслужване на летище София. Предвидено е  отстъпка да се прилага за всички останали летища. Изискването е на европейски регламент, който не предвижда отстъпки от таксата за най-голямото летище на страната. Размерът на таксата в зоните и районите на летищата остава непроменен.

Росита Илкова
Росита Илкова Отговорен редактор
Новините днес