Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 91 хил. гарантирани вложители в КТБ са се разпоредили с парите си

08 януари 2015, 12:55 часа • 15115 прочитания

За 20 работни дни – от 4 декември Фондът за гарантиране на влоговете в банките е изплатил 90% от влоговете в КТБ. Това каза на брифинг в Министерството на финансите председателят на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков.

До момента 91 200 вложители са се разпоредили с парите си, каза Миленков. Само 2% от вложителите в КТБ са изтеглили парите си в брой, информира агенция "Фокус"

Първият ден на разплащане е бил изключително натоварен за банките, но не е имало никакви организационни проблеми. „1 млрд. и 188 милиона лева бяха разплатени през първия ден, което представлява 31% от парите във влоговете. От друга страна за първите 3 дни 55% от сумата е била разплатена. За последните 3 работни дни процентът е 1,8% т.е. трендът е намаляващ”, обясни още председателя на Фонда за гарантиране на влоговете.

Радослав Миленков за нас е един професионалист, който разчитаме да създаде организация гарантирано, така че да няма сътресения в процеса на изплащане на гарантираните влогове, каза от своя страна министърът на финансите Владислав Горанов. 

Той добави: "Оценката на правителството е, че той успя да се справи и се видя, че българската банкова система и системата за гарантиране на влоговете работи и може да бъде приведена в съответствие с европейските стандарти".

Самият факт, че досега нямаше много новини, свързани с процеса на изплащане на гарантираните влогове показва, че са си свършили всички добре работата. Това беше отчетено още по повод на Фонда.

В кратки срокове ще имаме решение по жалбите срещу решението на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ, каза още Горанов. Оттам нататък ще се влеземв класическата несъстоятелност така, както тя е разписана в Закона за банковата несъстоятелност с назначаването на синдици.

"Те са органите, които могат да контролират извършването на сделки, които нарушават масата на несъстоятелността и привилегироват едни кредитори пред други", обясни министърът.

Той добави: "Имаше инициирани промени в края на миналата година в Закона за банковата несъстоятелност, които преподредиха като приоритети вземания, възникнали в резултат на прихващания, свързани със сделки на граждански обороти, извършвани в хода на квестурата. Според мен не трябва да се приема ново извънредно законодателство. Друг е въпросът, че в момента е ангажиран целият държавен ресурс и на органите по приходите, и на българската прокуратура".

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес