Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 1 млрд. евро са инвестирани в СПА индустрията у нас

28 май 2014, 18:54 часа • 17183 прочитания

През последните 10 години у нас в СПА индустрията у нас са инвестирани над един милиард евро. Това съобщи за БТА председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм Стефан Шарлопов. Той обаче отбеляза, че делът на сивия сектор в туризма е над 60 на сто и е крайно време да излезе на светло.

Шарлопов взе участие в първия конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, който се откри днес в Хисаря, предаде БТА.

Проблемът със сивата икономика в нашия бранш е от години и е наложително държавата да се намеси, каза още Шарлопов. Ние не можем да тръгнем и да слагаме касови апарати, подчерта той. По думите му голяма част от оборотите не се декларират, не се плащат данъци и туристически такси. Настояваме за ясно разграничение между балнео-, СПА и уелнес хотели, а не да купиш едно джакузи, да го сложиш в кухнята и да се обявиш за СПА хотел, подчерта Шарлопов пред участниците в конгреса. Той настоя и за въвеждане на единни европейски правила в туристическия бранш.

Надяваме се с бизнеса и администрацията да направим България популярна СПА дестинация, защото по нищо не отстъпваме пред чуждестранните, коментира и кметицата на Хисаря Пенка Ганева.

Най-голям дял от чужденците, които са избрали България за СПА туризъм, са от Балканите - 38 на сто, стана ясно по време на конгреса. 23 процента са от Западна Европа, а 22 на сто - от Източна Европа. Същевременно 15 на сто от българите са избрали уелнес и СПА за своята почивка, съобщи Ани Хараламбиева от дирекция "Маркетинг, реклама и информация в туризма" към Министерството на икономиката и енергетиката.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес