Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На ниво комисия - държавата не може да налага обезпечение при някои приватизационни договори

08 април 2015, 17:07 часа • 6254 прочитания

Комисията по икономическа политика към 43-тото Народното събрание отмени възможността държавата в лицето на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) да налага ипотеки или обезпечителни мерки при приватизационни договори, по които има неизпълнени в срок задължения. Това стана възможно с приемането на второ четене на поправки в Закон за приватизация и следприватизационен контрол (ЗСПК), предложени от Министерски съвет, предаде БГНЕС.

Единственият параграф на предложения от кабинета законопроект предвижда отмяна на параграф 8 от закона, който уреждаше начина, по който Агенцията по приватизация може да налага ипотеки или обезпечителни мерки.

В случай на неизпълнени в срок задължения по приватизационни договори Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) може да предприема действия за учредяване на законна ипотека по чл. 397 от ГПК както върху имуществото на купувача, така и върху имуществото на приватизираното дружество, гласеше досегашната разпоредба на закона, която днес бе отменена. На АПСК беше дадено правото да внася до съответния компетентен съд искане за допускане на обезпечение на бъдещ или на предявен иск чрез налагане на обезпечителни мерки. Съгласно чл. 397 от ГПК те могат да бъдат: налагане на възбрана върху недвижим имот, запор на движими вещи или други подходящи мерки, определени от съда.

Мотив за отмяната на този параграф е начален етап на процедура на Европейската комисия, според която подобна разпоредба на българското законодателство противоречи на принципа на ЕС за свободно движение на стоки и капитали. Еврокомисията счита, че разпоредбите на въпросния параграф "увреждат правата на инвеститорите от ЕС и биха могли да намалят тяхната мотивация за осъществяване на потенциални бъдещи инвестиции в приватизирани български дружества".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес