Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На комисия: Отказваме се от дерогацията за руски петрол

13 септември 2023, 15:54 часа • 2403 прочитания

Правителството да се откаже от дерогацията, предоставена от Европейската комисия за внос на руски суров петрол до края на 2024 г. Това предвижда законопроект, одобрен от парламентарната икономическа комисия с 12 гласа "за" и 5 "против".

Тя разгледа Законопроект за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Вносители са Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, Делян Пеевски, Делян Добрев, Десислава Атанасова, Мустафа Карадайъ и Ивайло Мирчев.

Особен представител в "Лукойл Нефтохим"

Законопроектът предвижда още държавата да може да назначи свой особен търговски представител в рафинерията "Лукойл Нефтохим". Това ще става, ако е застрашена националната сигурност, доставката на критични ресурси, монополно положение или се нарушават международни санкции или санкции на ЕС.

Още: Правителството подготвя прехода на "Лукойл“ към неруски петрол

Особеният търговски представител ще се назначава от Народното събрание по предложение на правителството и ще се отчита пред депутатите. Пред икономическата комисия той ще представя план за действие, който ще бъде и част от мениджърския му договор.

Никой от вносителите не дойде на заседанието да защити проекта. От опозицията в лицето на БСП и "Възраждане" обвиниха, че истинската цел на вносителите е да продадат рафинерията на икономически кръгове, близки до ГЕРБ, ДПС и "Продължаваме промяната".

Правителството реши да прекрати концесията на пристанищен терминал "Росенец"

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес